Drept comunitar - curs 2

Trimis la data: 2010-08-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Vladimirescu
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
in conformitate cu Tratatul de la Nisa, art. 203 TCE prevede componenta Consiliului UE in urmatorii termeni: "Consiliul este format din cate un reprezentant al fiecarui stat membru la nivel ministerial, imputernicit sa angajeze guvernul respectivului stat." Altfel spus, fiecare guvern al statelor membre deleaga cate un reprezentant: dintre membrii sai in Consiliul UE.

Cursuri similare:

Din moment ce membrii Consiliului sunt reprezentanti ai tarilor lor, ei actioneaza in cadrul Consiliului pe baza instructiunilor sau autoritatii primite de la aceste guverne. Rezulta ca ei nu actioneaza in nume propriu, ci ca reprezentanti ai statelor lor.
in acelasi timp, fiecare guvern national are deplina libertate de a decide care dintre membrii sai va participa la lucrarile Consiliului, si chiar daca tratatul se refera la "un membru", in mod uzual, doi sau mai multi membri din acelasi guvern sunt prezenti la aceeasi sesiune a Consiliului, dar numai unul dintre ei are drept de vot.

Ca regula generala, ministrii de externe ai fiecarui stat membru al UE au calitatea de membri ai Consiliului.
Ei formeaza asa-numitul "Consiliu general". Acesti ministri pot fi inlocuiti sau acompaniati de acei colegi ai lor (ministri sau secretari de stat) care au competente nationale particulare in domeniile prevazute a fi discutate in sedintele Consiliului.
Cand Consiliul este format din ministrii responsabili cu un anumit domeniu (de exemplu agricultura, transport, finante etc), atunci ei formeaza asa-numitele Consilii "specializate" sau "sectoriale".
Astfel, in practica, fiecare stat membru are o "multipla reprezentare" in cadrul Consiliului UE.

De asemenea, trebuie amintit ca, prin Tratatul asupra Uniunii Europene, textul art. 2(1-) din Tratatul de fuziune a fost modificat la cererea landurilor germane, in sensul ca Consiliul este format "dintr-un reprezentant la nivel ministerial al fiecarui stat membru", reprezentant abilitat sa angajeze acel stat membru.
Se considera ca aceasta noua formulare privind componenta Consiliului Uniunii Europene, prevazuta si de art. 203 TCE, permite si reprezentantilor colectivitatilor infrastatale (cum sunt landurile germane) sa participe, atunci cand interesele lor o impun, ca membri cu drepturi egale si depline in Consiliul UE.

in ceea ce priveste activitatea Consiliului, exista unele diferente, dupa cum este vorba despre un Consiliu "general" sau unul "specializat".
Astfel, consiliile generale se intalnesc o data pe luna si, conform rezolutiei adoptate de intalnirea la nivel inalt (Summit) de la Paris, din decembrie 1974, sunt imputernicite "sa actioneze ca initiator si coordonator al activitatilor comunitare si sa asigure continuitatea muncii".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.