Drept comunitar - curs 3

Trimis la data: 2010-08-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Radu
Dimensiune: 34kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comisia este o institutie foarte importanta a sistemului institutional coAZmunitar, din moment ce reprezinta interesul comunitar comparat cu interesul national al fiecarui stat membru.
Ea este raspunzatoare de modul in care interesul comunitar prevaleaza atunci cand un stat membru sau Consiliul UE ia o decizie referitoare la realizarea obiectivelor comunitare.
De asemenea, prin prezenta sa neintrerupta, prin competenta personalului sau si prin relatiile sale mondiale, Comisia joaca un rol major in integrarea europeana.

Cursuri similare:

In plus, analizand atributiile si responsabilitatile sale prevazute de art. 211 din TCE, Comisia apare ca organ executiv al Comunitatilor/UE, si in aceasta calitate ea constituie "motorul ce antreneaza activitatile comunitare".5.4.1. Compozitia Comisiei Europene
in conformitate cu art. 213 din TCE, Comisia Europeana este compusa din "membrii alesi pe baza competentei lor generale (profesionale - n.a.) si care ofera toate garantiile de independenta".
De asemenea, art. 213 TCE (fost art. 157 CEE) prevede ca membrii Comisiei trebuie sa fie nationali ai statelor membre, si nu mai mult de doi pot avea aceeasi nationalitate.

in prezent sunt 20 de comisari, deoarece fiecare dintre cele cinci state mari (Franta, Germania, Italia, Anglia si Spania) are cate doi membri, iar celelalte tari, cate unul.
in mod evident, in perspectiva aderarii viitoare de noi tari, s-a decis modificarea numarul de comisari pentru a respecta egalitatea in drepturi a tuturor statelor Uniunii.
in acest sens, un prim pas a fost facut prin Protocolul asupra institutiilor comunitare in perspectiva largirii Uniunii, anexat Tratatului de la Amsterdam, care a fixat compozitia Comisiei la cate un national din fiecare stat membru, sub conditia ca si ponderea voturilor in Consiliu va fi modificata.

Ulterior, prin art. 4, pct. 1 din Protocolul asupra largirii Uniunii Europene anexat Tratatului de la Nisa s-a decis ca, incepand cu 1 ianuarie 2005, Comisia sa fie "compusa dintr-un national al fiecarui stat membru", indiferent cate state vor fi incluse in Uniune la acea data. Dupa ce insa Uniunea va fi formata din 27 de state membre, prima Comisie numita var avea un numar de comisari inferior46 numarului de state. in plus, comisarii vor fi alesi pe baza unei "rotatii egalitare"47 si vor fi considerati ca un "colegiu"48 de comisari.
Mentionam ca Protocolul asupra largirii Uniunii nu defineste inca procedura "rotatiei egalitare", dar stabileste in art.

4 pct. 3 si 4 ca "ansamblul criteriilor si regulilor necesare fixarii automate a compozitiei colegiilor succesive va fi hotarat de Consiliu prin vot unanim si cu aplicarea urmatoarelor principii: statele sunt egale in drepturi in ceea ce priveste determinarea ordinii de rotatie si a timpului prezentei nationalilor lor in Comisie, si drept consecinta intervalul dintre numarul total de mandate detinute de nationalii a doua state membre date nu poate fi niciodata mai mare de 1 (unu) - art. 4, pct. 3, lit. a; fiecare colegiu succesiv trebuie constituit astfel incat sa reflecte suficient de bine evantaiul demografic si geografic al ansamblului statelor membre ale Uniunii - art. 4 , pct. 3, lit. b;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.