Drept comunitar al afacerilor

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 62
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: John_C
Dimensiune: 76kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dr. European si dr. comunitar al afacerilor
"Lato sensu" dreptul european al afacerilor. reprezinta un ansamblu format din dr. afacerilor, izvorat din Tratatul C. E. (E) sau din dreptul comunitar al afacerilor ( acesta inglobeaza reguli care decurg din Tratatul C.E.C.A. -Paris 1952 - precum si din extinderea sa asupra altor state nemembre ale comunitatii prin efectul Acordului asupra Spatiului Economic European -E.E.E. ( S.E.E.), Tratat semnat la Porto, 2 mai 1992.
Dr.european este aplicabil si altor state membre .
"Stricto sensu" sintagma dr. comunitar al afacerilor exclude regulile concurentei sau dreptul concurentei.
Primul tratat- Tratatul instituind C.E.C.O.- aprilie 1951, Paris. Palnul Schuman din 9 mai 1950 care viza punerea in comun a producerii si distribuirii carbunelui, fierului, otelului.
Tratat C.E.C.O nu avea ca obiectiv stabilirea economiei de piata cid oar plasa ansamblul productiei si distributiei otelului sub o autoritate unica. A desfiintat barierele intre statele membre a stabilit reguli privind concurenta pe piata si controlul concentrarilor, reguli privind ajutorul de stat acordat intreprinderilor. Tratatul a intrat in vigoare in 1952, este de inspiratie dirijista si planificator, nu liberal.

1. Tratatul de la Roma - 25 martie 1957 se instituie Comunitatea Europeana a Energiei Atomice si C.E.E.
EURATOMUL - reglementare speciala- Rusia nu mai putea sa detina monopolul asupra armelor nucleare.
Institutii ale Tratatului de la Paris dar identice cu cele infiintate de .......: Comisia, Adunarea, Consiliul, Curtea de Justitie.
Comisia si Consiliul erau asistate de un Comitet economic si social. Finalitatea EURATOM era de a pregati cdt. proprii industriei nucleare.
In domeniul commercial- Tratatul favoriza exploatarea comuna a mijloacelor pe care le detinea...., schimbul de informatii, sistem original de brevete de inventii.

C.E.E.- Roma- finalitate: extinderea intregului system la toate produsele si toate activitatile economice cu urmatoarele exceptii:
1. domeniile rezervate atomului, carbunelui si otelului
2. prerogativle lasate suveranitatii statelor member in sectoare ca: materale de razboi, productia si comertul cu arme
Obiectivul C.E.E. este deschiderea unui spatiu economic larg sau crearea unei piete in care intreprinzatorii sa poata actiona intr-o concurenta loiala si reala, in favoarea tuturor partenerilor si consumatorilor.

Intr-o perioada de 12 ani se eliminau obstaclele din calea liberei circulatii a marfurilor, persoanelor si serviciilor.
In cadrul C.E.E. se instituia un tarif vamal unic in scopul uniformoizarii conditiilor de intrare a importurilor in acest nou ansamblu. Desavarsirea uniunii vamale a avut loc in 1 iulie 1968.
• Actul Unic European- semnat la Luxemburg 17 feb.1986 si Haga 28 febr....-cel mai important document dupa semnarea Tratatului de instituire a Comunitatii, reuneste intr-un singur document dispozitii privind reforma UE si extinde domeniie de competenta comunitara privind...., reguli privind cooperarea in domeniul politicii externe.

Se considera ca reprezinta un mandate de relansare institutionala . Este un suport juridic pentru realizarea UE -1992.
Actul Unic European inlatura ultimele bariere in calea realizarii pietei unice si largeste campul comunitar de actiune in domeniul social, protectia mediului, cercetare si dezvoltare tehnologica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.