Drept comunitar curs 8

Trimis la data: 2009-09-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Ionut Tarasoiu
Dimensiune: 52kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Adoptarea normelor dreptului comunitar reprezinta o problema deosebit de importanta, dar nu suficienta. Acestea trebuie sa capete eficienta, sa nu ramana la nivelul abstract, ci sa produca efecte juridice. Intrucat Comunitatile sunt organizatii internationale care au personalitate juridica distincta de cea a statelor membre, apare problema raportului dintre dreptul comunitar si cel intern. Dreptul comunitar fiind un sistem autonom, apare necesitatea integrarii lui in dreptului statelor membre. Aceasta integrare presupune ca el sa faca parte din dreptul national al fiecarui stat comunitar, deci sa se aplice in mod direct. Aplicabilitatea directa a dreptului comunitar se impune deci ca un principiu de baza, din care decurge un al doilea principiu, legat de ierarhia celor doua sisteme, care consta in prioritatea (suprematia) dreptului comunitar fata de dreptul intern.

Cursuri similare:

Principiul aplicabilitatii directe isi gaseste o confirmare in art. 189 C.E., dar numai in ceea ce priveste regulamentele, despre care se precizeaza ca sunt de aplicabilitate directa in toate statele membre. Pentru restul actelor normative comunitare si pentru C.E.C.O., Curtii de Justitie i-a revenit rolul de a statua acest principiu cu ocazia solutionarii unor cauze.

Astfel, in hotararea Van Gend en Loos (05.02.1963, 26/62.1), ii cadrul Tratatului C.E., Curtea a constatat ca respectivul tratat are ca obiect instituirea unei "piete comune", care in mod implicit cuprinde pe toti justitiabilii Comunitatii, carora li se aplica tratatul, acesta nefiind adoptat numai pentru reglementarea raporturilor dintre statele membre. S-a aratat de asemenea, ca tratatele constituie o ordine juridica noua, de drept international, careia statele i-au transferat competenta lor, iar subiecte de drepturi si obligatii nu sunt numai statele, ci si resortisantii acestora,

caror (jurisdictiile nationale trebuie sa le garanteze exercitarea drepturilor si sa asigure indeplinirea obligatiilor acestora. Ulterior, prin hotararea COSTA/E.N.E.L. (15.07.1964, 6/64) Curtea a revenit asupra formularilor din hotararea mentionata mai sus, inlocuind formularea "ordine juridica de drept international" cu "ordine juridica proprie" iar "independenta" dreptului comunitar a fost inlocuita cu "integrarea" sa in sistemul juridic al statelor membre.

Inlocuirea "ordinii juridice internationale" cu "ordinea juridica proprie" are justificarea din punctul de vedere al diferentelor care exista intre acestea. Astfel "ordinea juridica" proprie Comunitatilor are ca sursa dreptul conventional adoptat de catre state, precum si actele unilaterale, respectand dreptul derivat, desi sunt recunoscute ca izvoare si principii fundamentale fiecare avand o pozitie bine stabilita in ierarhia juridica, iar normele sale sa adreseaza in principal persoanelor private.

O alta diferenta ar fi aceea ca reglementarea diferendelor care apar intre subiectele acestui drept nu este lasata la latitudinea partilor implicate. Curtea a statuat ca principiile dreptului intern se aplica in masura in care nu sunt in contradictie cu ordinea juridica comunitara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.