Drept comunitar institutional

Trimis la data: 2010-05-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Luminita_D
Dimensiune: 328kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Reiese din aceste definitii ca integrarea presupune un transfer de puteri de la state la Comunitate, ceea ce semnifica o renuntare partiala la suveranitate in beneficiul Comunitatii, astfel incat noua structura dobandeste un caracter supranational. In consecinta, vor exista domenii in care statele nu mai detin puterea autonoma de decizie si altele in care competentele sunt impartite intre state si Comunitate.
Zona de liber schimb constituie un spatiu in interiorul caruia statele participante suprima toate taxele vamale si restrictiile cantitative (contingente sau cote) la import export, ceea ce permite libera circulatie a marfurilor, impulsionand comertul.
Taxele vamale sunt eliminate doar intre statele membre, dar continua sa se aplice in raporturile cu statele terte, fiecare stat participant stabilind propriul regim pentru produsele care nu provin din zona.

Pentru a preveni speculatiile determinate de diferentele dintre regimurile vamale, statele participante limiteaza libertatea comertului la produsele originare din zona, iar marfurile tranzitate sunt insotite de un certificat de origine.
Exemple: acordurile europene (acordurile de asociere la Comunitatile Europene) incheiate cu statele candidate la aderare au stabilit, pe linie economica, niste ZLS. Alte exemple: Asociatia Europeana de Liber Schimb (AELS),

Acordul Nord-American de Comert Liber (NAFTA), creat in 1994 intre Canada, Statele Unite si Mexic, Acordul de Liber Schimb Central European (CEFTA).Pe langa suprimarea taxelor vamale si a restrictiilor cantitative in interiorul regiunii, uniunea vamala presupune si practicarea unui tarif vamal comun, precum si elaborarea unei politici comerciale comune in raporturile cu statele terte. Niciun membru nu mai poate pastra relatii comerciale preferentiale cu state terte.

Ca urmare, se liberalizeaza si circulatia produselor ce nu provin din regiune, fara risc de frauda.
Crearea unei uniuni vamale a fost un obiectiv al TCEE, atins in 1968. Inainte de intemeierea Comunitatilor Europene, Belgia, Olanda si Luxemburg au realizat o uniune vamala. De asemenea, dupa destramarea Cehoslovaciei si inainte de aderarea la UE, noile state Cehia si Slovacia au creat o uniune vamala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.