Drept comunitar si institutii comunitare

Trimis la data: 2010-10-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 84
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_D
Dimensiune: 157kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare, proportionale cu pericolele care o ameninta.
Contributia pe care o poate aduce civilizatiei o Europa organizata si activa este indispensabila mentinerii unor relatii pasnice. Asumandu-si, timp de mai bine de 20 de ani, rolul de campioana a unei Europe unite, Franta si-a pus dintotdeauna eforturile in slujba pacii. Nu am reusit sa realizam o Europa unita si ne-am confruntat cu razboaie.
Europa nu se va construi dintr-odata sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizari concrete care vor genera, in primul rand, o solidaritate reala. Alaturarea natiunilor europene implica eliminarea vechii opozitii dintre Franta si Germania.

Cursuri similare:

Avand in vedere acest obiectiv, guvernul francez propune actiuni imediate intreprinse intr-o directie decisiva.
Guvernul francez propune ca productia franco-germana de carbune si otel sa fie plasata sub incidenta unei Inalte Autoritati , in cadrul unei organizatii deschise si altor state europene .
Controlul productiei de carbune si otel ar trebui sa conduca imediat la construirea unei baze comune pentru dezvoltarea economica, ca prim pas in realizarea unei federatii europene, schimband, in acelasi timp, destinele acelor regiuni care s-au dedicat in trecut fabricarii de munitie de razboi, ale carui vicAZtime s-au dovedit a fi in mod constant.

Solidaritatea in productie astfel stabilita va demonstra ca orice conflict intre Franta si Germania devine nu doar inimaginabil, ci chiar imposibil. (...) aceasta productie va fi oferita lumii intregi, fara diferente sau exceptii, pentru a contribui la cresterea nivelului de trai si pentru a promova realizarile pasAZnice.Prin controlul productiei de baza si prin instituirea unei Inalte Autoritati, ale carei decizii vor uni Franta, Germania si alte state membre, aceasta propunere va conduce la crearea unei prime baze concrete a federatiei europene indispensabile pentru mentinerea pacii .

Inalta Autoritate comuna care se ocupa de administrarea acestei scheme va fi alcatuita din persoane independente nuAZmite de guverne, acordandu-se o reprezentare egala. Guvernele vor alege, de comun acord, un Presedinte. Deciziile Autoritatii se vor aplica in Franta, Germania si in alte tari membre. In cazul in care deciziile Autoritatii vor fi contestate, se vor lua masuri de la caz la caz."
Ideea propusa prin Planul Schuman a fost acceptata de 6 state membre europene (Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg), astfel incat, in anul 1951, se semneaza Tratatul (actul juridic) constituind CECO, intrat in vigoare un an mai tarziu (1958).

In anul 1954, multumite de sistemul de integrare care functiona foarte bine, cele 6 state membre CECO doresc extinderea lui si la domeniul apararii si la cel politic, proiecte care, insa, esueaza. Din aceasta criza a constructiei comunitare se desprinde un aspect important, si anume: "integrarea economica trebuie sa preceada integrarii politice" . Astfel, in anul 1956 un Raport intocmit de politicianul belgian Paul Henry Spaak propune infiintarea a 2 noi Comunitati de inte-grare economica: CEE si CEEA (EURATOM). Tratatele sunt semnate in anul 1957 la Roma si intra in vigoare in anul 1958.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.