Drept constitutional - SUA

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Nicoleta_F
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Statele Unite ale Americii este un stat federal. Istoria federalismului american fiind legat de lupta pentru independenta a fostelor colonii. Intr-o prima etapa cele 13 foste colonii au constituit o confederatie la 15 noiembrie 1777. Fiecare colonie a devenit o republica independenta si suverana, avand propria sa constitutie.
Dupa incheierea razboiului de independenta impotriva Marii Brianii intre statele - unite pentru moment in lupa comuna - au reaparut o serie de diferente si inegalitati. In acelasi timp au devenit vizibile si avantajele constituirii unui stat federal.
Ideea separatiei puterilor in stat are origini relativ apropiate in timp, ea conturandu-se undeva ope la sfarsitul secolului al XVIII -lea. Scriitorul francez Montesquieu este considerat parintele acestui principiu. Curios este insa faptul ca el nu a numit niciodata aceasta idee ca fiind un principiu, ci doar o ideea politica menita sa asigure libertatea si, in acelasi timp, sa combata tendinta spre totalitarism.
Conform scriitorilor acelei vremi, conferirea intregii puteri unui singur organ al statului ar insemna de facto atribuirea unor prerogative nelimitate respectivului organ, ceea ce ar periclita serios libertatea individului.

Astfel, conform principiului separatiei puterilor in stat, este necesara divizarea atributiilor principale ale statului si distribuirea echilibrata a acestora unor organe diferite intre care sa nu exista raporturi de subordonare.
Asadar organele trebuie sa fie distincte si independente unul fata de celalalt. Bazele acestei teorii au fost puse insa de filosoful englez John Loke, care a subliniat in studiul sau intitulat "Essay on Civil Governement" importanta unei separari a puterii in cadrul unui stat. Conform lui Loke puterea statului s-ar impartii in trei functii esentiale: functia legislativa, functia executiva si functia federativa.

Ulterior ideile lui John Loke au fost preluate si adaptate de Montesquieu luand forma pe care o cunoastem astazi. Montesquieu spunea ca "orice om care are o putere este inclinat sa abuzeze de ea". Din aceste considerente este necesar un mijloc de a opri tendinta abuzului de putere. Asadar, conform principiului, in orice stat exista trei puteri distincte: puterea legislativa, puterea executiva si puterea judecatoreasca.

Inca din faza sa incipienta, ganditorii vremii au parut extrem de interesati de teorie; si aceasta pentru ca ea oferea o alternativa viabila la totalitarism. Nu era suficient insa ca acest principiu doar sa se nasca; el trebuia realmente aplicat. Problema principala era aceea ca Europa nu era inca pregatita de implementarea acestui nou sistem, si acest aspect se datora in primul rand oponentei dure a monarhiei absolutiste.

In fata acestei situatii singura solutie eficienta ar fi fost revolutia insa cel putin pentru moment aceasta solutie ramanea doar o vaga perspectiva, nefiind aplicabila in viitorul apropiat. Pe de alta parte insa Razboiul de Independenta tocmai fusese castigat si astfel, in 1776 coloniile engleze din America de Nord ies complet de sub tutela Imperiului Britanic. Acest mediu devenea mai mult decat propice pentru implementarea noului principiu nascut pe "batranul continent". Un exemplu oferit in acest sens este cel al Constitutiei statului North Carolina care mentiona in art. 4 faptul ca puterea legislativa, executiva si judecatoreasca trebuie sa fie separate pe veci si distincte una de alta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.