Drept constitutional si institutii politice contemporane

Trimis la data: 2009-03-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Emil Iacob
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
clasificari si delimitari ale termenilor cu care se opereaza. De aceea se impugn a fi date cateva explicatii pricind: societatea, statul, dreptul, politica si morala.Este un complex de oameni, grupuri, clase, realitati economice si politice. De asemenea, societatea umana se diferentiaza de cea animala nu numai prin caracteristicile umane (ratiunea si morala), ci si prin caracterul sau organizat. Societatea umana este influentata de o serie de factori economici, ideologici si istorici.

Cursuri similare:

Dreptul obiectiv => totalitatea normelor juridice, adica totalitatea regulilor de conduita instituite / sanctionate de catre stat, care exprima vointa poporului, ridicata la rang de lege, a caror aplicare se realizeaza de bunavoie si, in ultima instanta, prin forta coergitiva a statului (forta de sanctionare a statului). Dreptul obiectiv cuprinde reguli generale si impersonale, deci obligatorii pentru toti membrii societatii.

Dreptul public cuprinde normele juridice care vizeaza statul, autoritatile publice si raporturile lor cu personae particulare. Dreptul public este dominat de interesul general, de satisfacerea acestuia, de aceea in raporturile juridice de drept public prevaleaza vointa statului, a autoritatilor publice. Dreptul public cuprinde mai multe ramuri de drept: constitutional, penal, international public, financiar, etc.

Dreptul privat cuprinde normele juridice care privesc personae particulare (fizice si juridice) si raporturile dintre ele. Dreptul privat cuprinde mai multe ramuri de drept: commercial si civil.
Justificarea impartirii normelor juridice in dreptul public sic el privat consta in:In dreptul public (cel putin unul dintre subiectii raportului public este subiect public - statul) subiectii sunt inegali, iar actele juridice au, de regula, un character obligatoriu si sunt publice;

In dreptul privat subiectii sunt egali, iar actele juridice au, de regula, un character secret;Dreptul public vizeaza interesul general, pe cand cel privat vizeaza interesul persoanei private.
Dreptul subiectiv consta in posibilitatea garantata de lege vointei unei personae, in temeiul careia aceasta poate desfasura o anumita conduita sau poate sa solicite unui tert sa realizeze sau sa se abtina de la o anumita activitate.

Desi cel mai frecvent utilizat, termenul "politica" este cel mai greu de definit. Structurile constitutionale moderne nu pot fi explicate si nici concepute fara legatura cu politica. Nu pot si nici nu exista parlamente apolitice, nici partied politice apolitice.
De aceea, in sensul care ne intereseaza, prin politica intelegem o forma de activitate sociala care se extinde asupra relatiilor dintre clase, natiuni si grupuri de interese in lupta pentru putere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.