Drept constitutional si institutii politice

Trimis la data: 2009-03-27
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai_R
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Potrivit dreptului natural, dreptul este un ansamblu de raporturi juste intre oameni iar studiul si practica dreptului constau in arta echitabilulu si a binelui.
"Ius est ars boni et aequi" - Celsius
Dreptul pozitiv reprezinta ansamblul de reguli in vigoare intr-o ordine juridica data si este constituit din legi, indiferent de locul lor in ierarhia actelor normative, din cutume, uzante, decrete, hotarari, precum si dispozitii luate in baza unei legi. Dreptul pozitiv este cunoscut in terminologia latina cu termenul "De lege lata".

Cursuri similare:

Dreptul subiectiv reprezinta o prerogativa de care se bucura orice subiect de drept de a beneficia, din partea statului si a organelor sale, atat la nivel formal cat si material de drepturile inscrise in actele legislative, incepand cu constitutia. Aceasta prerogativa determina posibilitatea subiectului de drept de a face, de a nu face si de a cere celorlalte subiecte respectarea atributelor sale, conferite de lege, in masura in care ceilalti incalca dreptul subiectiv, acestia pot fi trasi la raspundere de catre organele statului abilitate in acest sens.

Dreptul constitutional - ramura a dreptului public - s-a conturat/format mult mai tarziu decat alte ramuri de drept, ca de exemplu: dreptul civil, dreptul penal, ce pot fi regasite, inca din timpul civilizatiei greco-romane.
Inceputurile acestei ramuri se situeaza spre sfarsitul secolului al XVIII-lea cand au aparut primele constitutii scrise. Acest fenomen a determinat infiintarea primelor catedre de drept constitutional la Ferrara, in Italia, in anul 1797 si la Paris in 1843.
Dreptul constitutional a fost definit ca acea ramura a dreptului unitar roman formata din normele juridice care reglementeaza relatiile sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii, si exercitarii statale a puterii.

Pe langa calitatea sa de ramura de drept, dreptul constitutional se contureaza ca un factor structurant al intregului sistem de drept deoarece normele din toate celelalte ramuri ale dreptului trebuie sa se conformeze normelor din dreptul constitutional in mod special celor cuprinse in constitutie. Aceasta necesara conformitate dintre normele din celelalte ramuri ale dreptului si normele dreptului constitutional se cheama constitutionalitate.Aparuta ca si ramura a dreptului constitutional, aparuta mai tarziu si stiinta acestei ramuri s-a conturat in perioada moderna la sfarsitul secolului al XVIII-lea, odata cu aparitia primelor constitutii scris.

Disciplina Drept Constitutional a constituit obiect de studiu pentru prima data in Italia la Ferrara in 1797 iar in Franta a fost infiintata prima catedra de drept constitutional la Paris in anul 1834.
La noi in tara, primele notiuni de Drept Constitutional s-au predat impreuna cu cele de drept administrativ sub titulatura de drept public. Primul curs de drept constitutional apare in anul 1864 si apartine lui Alexandru Codrescu, fiind urmat de elemente de drept constitutional al lui Cristofor Suliotis in 1881 la Braila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.