Drept consular

Trimis la data: 2015-10-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: marian92
Dimensiune: 409kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul consular este acea parte a dreptului international public care reprezinta totalitatea normelor si regulilor care reglementeaza relatiile consulare dintre state, organizarea si functionarea oficiilor consulare, precum si cele care se refera la statutul juridic al oficiilor consulare si a personalului acestora.
Considerata ca fiind cel mai vechi, ea continua si in prezent sa fie un izvor de norme generale care reglementeaza anumite aspecte ale relatiilor consulare.Cutuma este o "o dovada a unei practici generale", relativ indelungata si repetata a statelor, considerata de ele ca dand expresie unei reguli de conduita cu forta juridica obligatorie, adica a unei reguli de drept.Desi dreptul consular a fost codificat prin Conventia de la Viena din 1963, asa cum s-a subliniat in literatura de specialitate, cutumei i-au ramas inca importante aspecte de rezolvat.

Existenta normelor cutumiare in domeniul dreptului consular nu poate fi contestata, Conventia de la Viena privind relatiile consulare precizand expres in Preambulul acesteia ca "...regulile dreptului international cutumiar vor continua sa reglementeze problemele care nu au fost prevazute in mod expres in dispozitiile prezentei Conventii".
Ori de cate ori exista un anume aspect care nu este reglementat de aceasta conventie, se va face apel la solutiile din dreptul cutumiar.

Art. 38 al Conventiei de la Viena din 1969, privind dreptul tratatelor, prevede ca "niciuna din prevederile articolelor 34-37 nu se opune ca o regula enuntata intr-un tratat sa devina obligatorie pentru un stat tert, ca regula cutumiara de drept international si recunoscuta ca atare." Codificarea, opera prin care se contribuie la clarificarea normelor dreptului international, la transpunerea normelor cutumiare in norme conventionale, la precizia si autoritatea normelor si institutiilor sale,

la participarea tuturor statelor la procesul de formare si dezvoltare a dreptului international, este determinata de elemente precum diversitatea izvoarelor, imprecizia unor norme de sorginte cutumiara si necesitatea precizarii si sistematizarii normelor juridice de drept international, in general, si de drept consular, in special, in instrumente juridice clare si fara echivoc.Normele juridice consulare sunt norme cutumiare, in cea mai mare parte codificate prin Conventia de la Viena din 1963.Normele de drept consular conventional sunt cuprinse in conventii multilaterale cu caracter regional si in numeroasele acorduri bilaterale intre statele care intretin relatii consulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.