Drept diplomatic

Trimis la data: 2010-05-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniel_N
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin diplomatie se intelege activitatea oficiala a organelor de stat pt politica externa si in primul rand a diplomatilor si care se desfasoara prin: negocieri, corespondenta si alte mijloace specifice; in scopul realizari obiectivelor de politica externa ale statului si a aparari drepturilor si intereselor statului si ale cetatenilor sai din strainatate.
Dreptul diplomatic este o ramura a dreptului internationale public; este alcatuit din totalitatea normelor care guverneaza statutul, sarcinile si atributiile organelor de stat competente, a intretine relatii externe.
Dreptul diplomatic are ca obiect de reglementare pe de-o parte toate aspectele activitati diplomatice si pe de alta parte misiunile diplomatice.
Ministrul Afacerilor Externe - ca organ de specialitate asigura reprezentarea generala a statului in raporturile cu ministerele afacerilor externe ale altor tari. Prezinta Guv propuneri cu privire la semnarea, ratificarea si aprobarea tratatelor, acordurilor, conventiilor si celorlalte intelegeri.

!!! Prin deplineputeri se intelege un document, care emana de la ministerul Afacerilor Externe si care desemneaza una sau mai multe persoane imputernicite pt negocierea, adoptarea, semnarea tratatelor internationale sau pt a efectua orice alt act cu privire la acel tratat.
Def Legea 590/2003 - prin deplineputeri se intelege un document eliberat de Ministerul Afacerilor Externe si semnat de Ministrul Afacerilor Externe, investit cu sigiliul de stat, care consemneaza aprobarea pt participarea la negocieri, pt recunoasterea Tratatului la nivel de stat sau de Guv, ori pt participarea Rom la reuniuni internationale.

Relatii diplomatice
Relatiile diplomatice reprezinta conducerea prin intermediul organelor reprezentative si prin mijloace pasnice a relatiilor externe, ale unui subiect de drept international, cu orice alt subiect de drept international. Elemente delimitatorii ale relatiilor diplomatice sunt statele si orice alte subiecte de drept international. Au un caracter permanent.
Stabilirea relatiilor diplomatice:conditii:
1. existenta personalitati juridice internationale
- semnifica capacitatea de a avea drepturi si obligatii in dreptul international.

- Au personalitate juridica: statele, organizatiile, popoarele, miscarile de eliberare nationala.
- Subiectele trebuie sa poata exprima un consimtamant valabil; nu orice subiect de drept international este subiect de relatii internationale;
- pot intretine relatii diplomatice statele, organizatiile internationale.
2. recunoasterea reciproca a celor 2 state
- este un act politico-juridic,
- recunoasterea trebuie realizata doar de iure, nu doar de facto,si consta intr-o oferta adresata statului recunoscut, de a intretine relatii diplomatice.
- De regula recunoasterea si stabilirea relatiilor diplomatice au loc concomitent.

3. existenta unui acord - acesta este un act juridic, care implica consimtamantul mutual sau reciproc; in ce priveste forma acestui acord, este un tratat solemn, dar poate fi realizat si prin schimburi de note sau de scrisori. Exista o obligatie generala a statelor de a stabili relatii diplomatice. Incetarea relatiilor diplomatice
1. Disparitia unuia din cele 2 subiecte de drept international.
2. Ruperea relatiilor diplomatice.
3. Starea de razboi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.