Drept electoral

Trimis la data: 2010-06-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina_T
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul Electoral este o subramura a Dreptului Constitutional, format din totalitatea normelor juridice care reglementeaza organizarea si functionarea alegerilor precum si stabilirea rezultatelor acestora.
Alegeri au avut loc inca din stadiul de trib, la romani unde alegeri au avut loc chiar pe baza de buletine de vot. Alegerile dobandesc insemnatate o data cu Evul Mediu (alegerea Papei). Initial principiul a fost cel al unanimitatii; ulterior s-a aplicat principiul majoritatii.
O componenta esentiala a Dreptului Electoral este studierea drepturilor electorale ale cetatenilor. Exista doua drepturi: dreptul de vot si dreptul de a fi ales. Dreptul de vot a reprezentat o cucerire tarzie a umanitatii si in istorie el a fost supus multor restrangeri numite censuri (censum - impozit pe avere). Initial censul (restrangerea dreptului de vot) era in functie de marimea impozitelor platite statului.
Sistemele electorale si modurile de scrutin utilizate in prezent:
Sistemul electoral desemneaza ansamblul normelor electorale, adica al acelor norme juridice care reglementeaza dreptul de a alege si dreptul de a fi ales in organele reprezentative ale statului impreuna cu procedurile specifice acestui scop. De aceea Dreptul Electoral desemneaza ansamblul normelor juridice aplicabile alegerilor.
Iar daca sistemul electoral desemneaza un ansamblu de proceduri, aceseta au urmatorul rol:

1. Procedurile electorale au scopul de a desemna pe conducatori si
astfel de a le conferi legimitate.
2. Procedurile electorale au ca scop cresterea gradului de participare a
cetatenilor la conducerea societatii.
3. Procedurile electorale au drept scop reprezentarea societatii.
4. Procedurile electorale au drept scop facilitarea relatiei de putere
dintre guvernanti si guvernati.
5. Procedurile electorale au drept scop accelerarea bipolarizarii vietii
politice.

6. Procedurile electorale sunt mijloace de educatie civica.

Conceptul de scrutin electoral desemneaza modul de transformare legala a vointei alegatorilor in mandate parlamentare (scrutin electoral = ansamblul actelor care constituie operatiunea electorala propriu-zisa).

In lume sunt utilizate doua mari sisteme electorale: sistemul majoritar si sistemul proportional, sau variante ori combinatii ale acestor doua.

II. Sistemul electoral majoritar:
Este de origine britanica si a fost utilizat pretutindeni in sec. XIX. Se pare ca originile lui stau inca in epoca tribala. Sistemul majoritar se intemeiaza pe principiul majoritatii (care pare a fi un principiu axiomatic).
Sistemul majoritar are urmatoarele variante:
a) Sistemul majoritar uninominal cu un singur tur de scrutin.

Din punct de vedere tehnic acest scrutin cuprinde urmatoarele operatii:
- tara se divizeaza intr-un numar de circumscriptii electorale egal cu numarul de mandate parlamentare puse in joc (aceasta departajare se face strict cantitativ);
- pe buletinele de vot sunt inscrise numele candidatilor aflati in competitie; alegatorul radiaza (taie) numele indezirabile si pastreaza numele favorit (practica neuniforma);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.