Drept executional penal

Trimis la data: 2010-11-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 105
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_M
Dimensiune: 190kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pedepsele privative de libertate sunt definite de codul penal a fi detentiunea pe viata si inchisoarea de la 15 zile la 30 de ani, conform art. 53 c. p. Conform art.52 cp.:
"Pedeapsa este o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea savarsirii de noi infractiuni.
Prin executarea pedepsei se urmareste formarea unei atitudini corecte fata de munca, fata de ordinea de drept si fata de regulile de convietuire sociala. Executarea pedepsei nu trebuie sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnatului."
Pedepsele care se aplica persoanei fizice sunt cele prevazute in art. 53 cp.:

Cursuri similare:

Pedeapsa inchisorii este folosita din timpuri foarte vechi, deoarece ea are trasaturi optime pentru scopul pentru care se aplica. Constrangerea prin pedeapsa inchisorii se poate adapta la toate tipurile de infractiuni de orice gravitate, poate fi utila pentru evitarea unor fapte similare ulterioare, poate crea timpul necesar pentru inceperea unui program de corijare, ce poate sa se deruleze in interiorul pedepsei sau chiar dupa executarea unei parti din aceasta sau a terminarii executarii ei. Pedeapsa inchisorii poate determina diferite tipuri de constrangeri: progresive, regresive, de un nivel constant.

Pedeapsa inchisorii poate primi si trasaturi de o specificitate aparte, datorate modernizarii conceptului de inchidere (restrictie), folosindu-se de modalitati ca: regimul de detentie, detentia intr-o inchisoare militara, inchisoare la locul de munca, suspendarea conditionata a executarii pedepsei, suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.
Pedeapsa inchisorii poate sa inlocuiasca si pedeapsa amenzii, desi ea nu se poate transforma decat conform procedurilor strict stabilite prin lege, ori pe cale de gratiere si amnistie.

in noile conditii ale regulilor europene privitoare la executarea pedepsei inchisorii, intervin principii noi care vin sa inlature un balast nefolositor ce se adauga continutului pedepselor privative de libertate si care nu puteau sa duca la scopul acesteia de a reeduca persoana si de a forma o atitudine corecta fata de munca, fata de ordinea de drept si regulile de convietuire sociala (art. 52 c. p.).
in acest context trebuie afirmat ca pedepsele trebuie sa fie aplicate in institutii unde nu se pune in pericol viata, sanatatea si integritatea persoanei, unde nu exista nici o discriminare in aplicarea regulilor.

Cand unui infractor i se aplica o pedeapsa cu inchisoare, aceasta impune deja suferinte inerente si inevitabile. Una dintre cerintele inchisorii trebuie sa fie aceea de a realiza o disciplina si o ordine ferma, dar toate restrictiile nu trebuie sa se realizeze decat in scopul sigurantei asezamantului si buna intretinere a vietii. De aici observam ca, in inchisoare nimic nu este mai important decat realizarea unui mediu de siguranta in primul rand pentru detinuti, apoi pentru personal si in al treilea rand pentru societate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.