Drept financiar

Trimis la data: 2015-04-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 124
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: georgiana13
Dimensiune: 859kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etimologic, notiunea de finante s-a format si a evoluat din expresia latina financia pecuniaria care inseamna a incheia o tranzactie prin plata unei sume de bani. Mult mai tarziu, in sec. al XV-lea, termenul este intalnit in Franta cu intelesul de venituri publice (finances), raspandindu-se si termenul finannciers cu intelesul de arendas de impozite.
Finantele publice sunt formate din totalitatea relatiilor sociale de natura economica, ce apar in procesul realizarii si repartizarii, in forma baneasca, a resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor si sarcinilor sale. Aceste relatii s-au constituit, in toate timpurile, sub forma valorica baneasca.
In literatura de specialitate s-au conturat doua conceptii privind finantele publice.

1. Notiunea clasica de finante publice. Este specifica perioadei de la sfarsitul sec. al XIX - lea si inceputul secolului XX. Conform acestei conceptii statul isi limiteaza interventia la functiile sale traditionale: aparare nationala, diplomatie, ordine publica si justitie.
Activitatea economica este considerata a fi apanajul intreprinderilor private, orice participare a statului la activitatea economica fiind contraindicata. Viata economica se desfasoara
3
potrivit principiului laissez faire, iar cheltuielile publice trebuie restranse la minimum. Este vorba despre asa-zisa conceptie a guvernului ieftin sau a statului jandarm conform careia venitul national trebuie folosit pentru dezvoltarea industriei si a comertului si nu trebuie risipit pentru activitati neproductive.Rolul finantelor publice consta in asigurarea resurselor necesare functionarii institutiilor publice. Principiul laissez faire sau principiul mainii invizibile este principiul autoreglarii activitatii economice.

Mana invizibila armonizeaza interesele tuturor indivizilor. Adam Smith, economistul clasic cu cea mai profunda capacitate de a intelege natura sistemului socio-economic, a considerat insa ca un sistem concurential este dependent de un cadru legal impus de stat, care trebuie sa garanteze proprietatea si justitia sociala. Nu este exclus nici rolul statului ca producator de bunuri si servicii, dar numai atunci cand se dovedeste mai eficient decat sectorul privat.

Astfel, teoria economica clasica contine in germene reperul determinarii nivelului optim de interventie guvernamentala in desfasurarea activitatii economice.
2. Finantele publice moderne. Dupa primul razboi mondial, locul statului neinterventionist a fost luat de statul intervetionist sau statul providenta, remarcandu-se prin rolul sau activ in influentarea proceselor economice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.