Drept financiar

Trimis la data: 2009-07-20
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.55 / 10
Downloads: 1
Autor: Catalina
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectul - cuprinde un ansamblu de norme juridice, norme elaborate si editate de catre stat, norme care reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale.Relatiile reglementate de normele dreptului financiar sunt relatii financiare.Relatiile financiare:sunt relatii sociale formate de oameni organizate in societate:presupun un proces de redistribuire de resurse banesti in favoarea statului, in favoare detinatorilor de autoritate public;fac parte din categoria relatiilor banesti- ele se deruleaza prin intermediul banilor ca mijloc de schimb;nu toate relatiile banesti sunt si relatii financiare.

Cursuri similare:

Aparitia dreptului este legata e organizarea societatii din punct de vedre institutional in stat puterea de stat fiind cea care construieste reptul, acesta la randul lui ajutand la consolidarea si efectuarea functiilor statului "Oriunde este societate exista rept". Drept ca un ansamblu de norme juridice eleborate, editate de catre stat in scopul de a reglementa relatiile sociale, cele mai importante pentro organizarea sociala respectiva.

Normele dreptului ca reguli generale si impersonale care reglementeaza relatiile sociale, au fost grupate inca din vremea Imperiului Roman in doua diviziuni.Sistemul dreptului cere o anume configuratie ce presupune destribuirea normelor pe ramuri si subramuri, diviziuni.Cele 2 diviziuni ale reputului sunt : -diviziunea dreptului public - diviziunea dreptului privat

Pentru a aseza, distribui normele juridice intr-una din cele 2 diviziuni avem nevoi de criterii. Un prim criteriu este cel al obiectului realatiilor sociale reglementate de catre norma e drept.Normele juridice care reglementeaza relati sociale ce se constituie in legi cu organizarea puterii de stat, construirea sistemului autoritatilor publice, edificarea drepturilor si libertatilor fundamnetale, recunoscute si garantate cetatenilor.

Norme care reglementeaza constituirea fondurilor publice, utilizare si administrarea acestora.
Norme care reglementeaza normele internationale, au fost grupate in diviziunea dreptului public.

Relatiile sociale ce se stabilesc intre indivizi in societate, relatiile de familie, de munca, relatii comerciale sunt reglemetate de nrme juridice apartinand dreptului privat.Acest criteriu mai poarta denumirea de criteriu obiectiv.

Al doilea criteriu utilizat pentru distribuirea normelor dreptului este cel al metodei de reglementare a relatiilor sociale. Literatura de specialitate numeste acest criteriu, criteriu subiectiv de constituire a sistemului dreptului.

Metoda de reglementare a relatiilor sociale utilizata de normele dreptului public se bazeaza pe inegalitatea vointelor juridice ale partilor raportului juridic, pe puterea de comanda administrativa care-i permite uneia dintre parti, detinatoarea autoritatii publice sa-si impuna in mod unilateral vointa in fata celeilalte.

Metoda de reglementare a relatiilor sociale de catre normele dreptului privat se bazeazape egalitatea vointelor juridice apartinand partilor raportului juridic.Utilizand aceste doua criterii, normele juridice au fost distribuite in diviziunea dreptului public sau privat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.