Drept institutional comunitar

Trimis la data: 2010-04-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marcel_C
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Este o organizatie cu vocatie esential politica si culturala. A luat nastere in 1949 prin semnarea la Strasburg a statutului sau de catre o serie de state. Actualmente sunt peste 41 de state.
Principiile statului sunt : existenta unei democratii pluraliste, un stat de drept, respectarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, lupta impotriva oricaror forme de intoleranta, valorificarea identitatii culturale.
Democratia pluralista inseamna respectarea si existenta libertatilor politice, libertati individuale cum sunt alegerile la intervale rezonabile cu vot secret si universal pentru constituirea unor adunari legislative compuse din reprezentanti ai partidelor politice libere sa organizeze si sa se exprime.
Statul de drept este respectarea principiului legalitatii, dreptul la o buna administrare a justitiei, accesul la o instanta independenta, garantia unui proces echitabil, intr-un cuvant preeminenta dreptului.
Respectarea dreptului si principiilor fundamentale - o protectie si o respectare a acestora prin norme juridice care sa stabileasca proceduri de control dar si o garantie a respectarii acestuia. Garantia poate sa fie atat la nivel national cat si la nivel international.
Organele principale:

- Comitetul de ministri care este organul executiv compus din reprezentantii fiecarui stat membru. Acest comitet propune statelor proiecte de conventii sau de alte instrumente internationale cu privire la un domeniu sau altul care sa vizeze protectia drepturilor omului.
- Adunarea parlamentara care are un rol consultativ, face recomandari in anumite probleme catre comitetul de ministri. Aceasta adunare este prima adunare europeana si totodata cea mai larga institutie.

Membrii adunarii sunt alesi de parlamentele nationale dintre parlamentarii din fiecare tara membra. Numarul parlamentarilor depinde de numarul populatiei. Acesti parlamentari trebuie sa fie reprezentativi, adica sa cuprinda toate curentele politice ale parlamentului respectiv.- Secretariat. Au fost elaborate in decursul timpului peste 170 de documente internationale, cele mai importante fiind : conventia europeana pentru apararea dreptului libertatii fundamentale si Carta sociala europeana revizuita.

ORGANIZATIA PENTRU COOPERARE SI DEZVOLTARE ECONOMICA ( OCDE)
Este o organizatie cu vocatie economica care numara in prezent 23 de state. A aparut in anul 1948 la Paris; initial s-a numit "Organizatia europeana de cooperare economica", ulterior OCDE. A fost creata pentru a coordona si administra planul Marshal care viza reconstructia Europei. Acest plan dupa numele unui secretar de stat american insemna angajarea unor importante resurse materiale americane in Europa pentru a inlatura situatia economica si sociala precara si in acelasi timp pentru a intari institutiile democratice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.