Drept institutional comunitar

Trimis la data: 2009-02-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 156
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia Oprea
Dimensiune: 161kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Comunitatea Europeana a carbunelui si otelului (CECO) 9 mai 1950 ministrul francez de externe Robert Chuman prezinta presei internationale o declaratie a guvernului sau in care sunt aratate obiectivele unei constructii europene: reconcilierea franco-germana, crearea unei autoritati supranationale independenta de guverne cu o putere de decizie supranationala. Din punct de vedere economic aceasta declaratie era construita intr-o viziune liberala (fuziunea pietelor, nediscriminarea lor) au fost alese 2 materii strategice de baza: carbunele si petrolul.

Cursuri similare:

Un rol important l-au jucat si alte personalitati Jean Monet, cancelarul german Konrad Adenawer, De Gaspe, 6 state: Franta, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg au semnat la 18 aprilie 1981 la Paris Tratatul de creare a CECO. S-a nascut astfel prima Organizatie Europeana de tip federal, independent de guvernul statelor membre avand toate atributiile necesare. Obiectivul fundamental era crearea unei piete comune cu suprimarea taxelor vamale, a contingentelor (cantitate de marfuri care poate fi importata/ exportata intr-o anumita prioada de timp), suprimarea acordurilor de cartel (intelegere formata intre producatorii dintr-o anumita ramura industriala in vederea fixarii preturilor prin limitarea productiei si concurentei).

S-a creat astfel o apropiere pe plan politic intre statele membre prin desfiintarea piedicilor din calea liberei circulatii, prin fixarea preturilor si ridicarea nivelului de trai pt lucratorii acestei industrii. Inalta Autoritate avea principalele puteri de gestiune si decizie. Era formata din 9 membri numiti prin acord comun de statele membre. Erau personalitati independente, iar deciziile aveau forta executorie. Consiliul de ministri reprezenta guvernele nationale si decidea in ananimitate prioritatile de utilizare, repartitie intre industriile interesate precum si resursele de carbune si otel.
Adunarea comuna era compusa din reprezentanti ai parlamentelor nationale (78).

Curtea de justitie supraveghea respectarea prevederilor din tratat si solutiona neintelegeri dintre state sau particulari si Inalta autoritate. Finantatea se facea prin impozit european platit direct de intreprinderile de carbune si otel.CECO a fost constituit pt 50 de ani si si-a incetat existenta in 2002.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.