Drept international

Trimis la data: 2010-04-02
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristina_A
Dimensiune: 87kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In acceptiunea sa cea mai larga, dreptul international public, odinioara denumit si "dreptul gintilor", reprezinta ansamblul de norme juridice care reglementeaza raporturile care se stabilesc in cadrul societatii internationale.
Societatea internationala este formata, in primul rand, din state, purtatoare de suveranitate, care isi asuma, in mod nemijlocit, anumite drepturi si obligatii in raportuile dintre ele. In societatea internationala contemporana, statelor li se alatura organizatiile interguvernamentale si anumite entitati nestatale, a caror capacitate de a-si asuma drepturi si obligatii internationale decurge din vointa statelor.

Cursuri similare:

Drept international privat. In sfera dreptului international public nu intra reglementarea oricaror raporturi juridice care conin un element de extraneitate. Acest element poate rezulta din faptul ca parttile sau una din partile raportului juridic, obiectul sau efectele acestuia sunt plasate in state diferite. Asemenea raporturi sunt reglementate de alte ramuri ale dreptului, in primul rand de catre dreptul international privat.

Dreptul international privat reprezinta un ansamblu de norme juridice interne, specifice fiecarui stat, care reglementeaza raporturile dintre persoane fizice sau juridce continand elemente de extraneitate. Datorita acestor elemente, in desfasurarea respectivelor raporturi juridice pot aparea conflicte de legi. Aceasta semnifica faptul ca au vocatie concurenta legile interne din doua sau mai umlte state. Normele de drept international privat ale fiecarui stat solutioneaza tocmai aceste conflicte de legi.

1.2. Raportul dintre dreptul international si dreptul intern
Dreptul international public pe de o parte, si dreptul intern, pe de alta parte, sunt doua sisteme de norme si doua tipuri distincte de drept care actioneaza in planuri si prin mijloace diferite. Desi distincte, intre cele doua sisteme exista importante interferente prin intermediul statelor, in jurul carora sunt organizate si prin care actioneaza.

Astfel, pe de o parte, exista norme de drept international, in special acelea cuprinse in tratate internationale, in temeiul carora statele care devin parti la acestea sunt obligate sa ia masuri in planul legislatiei lor interne, pentru aducerea la indeplinire a obligatiilor ce le revin din aceste tratate, ca de exemplu in materia dreputilor omului, transporturilor internationale, combaterea poluarii, a terorismului, a traficului de droguri, s.a.

Pe de alta parte, o serie de reglementari interne, specifice fiecarui stat, stabilesc conditiile de desfasurare a relatiilor respectivului stat cu alte state sau organizatii internationale si produc deci efecte in ordinea internationala. In aceasta categorie intra, de exemplu, stabilirea competentei organelor statului prin intermediul carora se desfasoara relatiile sale externe, problemele privind cetatenia, statutul juridic al strainilor, procedurile interne prin intermediul carora un stat devine parte la tratatele internationale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.