Drept notarial

Trimis la data: 2010-04-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 1
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gina_S
Dimensiune: 1kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Iata doua intrebari la care vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza.
Cunoastem, foarte bine, ca interesele economice ale persoanelor fizice si juridice se reflecta, in numeroase cazuri, in acte juridice.
Tot atat de bine stim ca principiul consensualismului, sta la baza incheierii valabile a actelor juridice.
Astfel, in cele mai multe cazuri, acordul de vointa al partilor este suficient pentru incheierea valabila a actului, materializarea acestuia (instrumentum) fiind folosita doar ca o masura de prevedere, ca mijloc de proba, in cazul aparitiei unor litigii.

Cursuri similare:

Rolul notarului devine tot mai important deoarece, in afara autoritatii cu care este investit, acesta este si un aparator al intereselor cetatenilor.Asistam, in prezent, in cadrul profesiei noastre, la crearea unor legaturi mult mai stranse decat cele dintre client si prestatorul de servicii, notarul transformandu-se, dintr-un "partener al justitiei" intr-un "partener al familiei", rolul sau devenind, cum scria profesorul Ciobanu , alaturi de medic si avocat, de garant al linistii familiei, de confident in probleme de drept, si nu in ultimul rand de creator si conservator al titlurilor de proprietate, sfatuitor si redactor al actelor ce intereseaza familia.

In acest context, notarul public poate fi definit ca fiind aceea persoana investita cu autoritatea statului in vederea autentificarii actelor juridice in scopul indeplinirii cerintelor solemne ale acestora, stabilirea si atestarea faptelor de insemnatate juridica, indeplinirea procedurii succesorale necontencioase, precum si alte atributii stabilite de lege . Potrivit Legii nr. 36 / 1995, legea notarilor publici si a activitatii notariale, activitatea notariala asigura persoanelor fizice si juridice constatarea raporturilor juridice civile sau comerciale, precum si exercitiul anumitor drepturi si ocrotirea intereselor conforme cu legea.

Aceste atributii se indeplinesc prin incheierea de acte notariale precum si prin consultatii neurmate, in mod obligatoriu de incheierea vreunui act. Trebuie sa mentionam faptul ca din multitudinea de acte si proceduri intocmite de notar sunt excluse problemele de natura contencioasa . Nici unul din aspectele solutionate de notarul public nu presupune existenta vreunui litigiu intre parti, iar in cazul aparitiei acestuia (neintelegerea coindivizarilor cu ocazia partajului sau a mostenitorilor cu ocazia dezbaterii procedurilor succesorale) notarul va indruma partile in fata instantei de judecata in vederea solutionarii litigiului pe cale judecatoreasca.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.