Drept obiectiv

Trimis la data: 2010-02-03
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Diana_B
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul este un ansamblu de reguli publice, de conduita, generale si abstracte, avand ca fundament coeziunea grupului social si fiind susceptibile de regula de sanctiune,care, structurand ansamblul raporturilor intersubiective asigura coexistenta libertatilor intr-o societate organizata.
Dreptul ca ansamblu de reguli. Cand spunem "drept" spunem "regula" sau "norma". De aici tentatia de a defini dreptul ca un ansamblu de reguli, de a introduce elemental sanctionator pentru a delimita aceste norme de celelalte si de a incheia astfel cu definitia dreptului.

Cursuri similare:

Termenul de "norma" provine de la latinescul "norma", derivate de la grecescul "gnomon", iar "regula" provine din termenul latin "regula",ambii termini semnificand la origine instrumente, instrumente materiale,fizice. In limbajul actual acest sens se poastreaza: norma sau regula este un instrument. Regula este un artefact, ea este creata de om.

Ceea ce deosebeste regulile juridice de legile naturii este faptul ca ele sunt reguli de orientare a actiunii sociale.
Dreptul ca ansamblu de reguli de conduita. Regulile juridice nu au o existenta "obiectiva". Ele exista ca instrumente mentale, neavand materialitate, fenomenalitate. Regulile juridice sunt etaloane, masuri abstracte ale conduitei umane,existand doar prin intermediul raporturilor intersubiective.

Regulile juridice vizeaza exteriorizarea constiintei. Norma juridica priveste individual in relatie si nu in sine. Ea are ca scop nu perfectionarea individului ci optimizarea relatiilor sociale in care el intra. Numai raportul intereseaza dreptul. De aceea dreptul nu se preocupa de o atitudine strict subiectiva cum ar fi sinuciderea, de exemplu. Sistemul juridic, nu interzice, in principiu, sinuciderea, caci el nu se preocupa de viata individului decat daca acesta intra in relatie cu altii. De aceea poti dispune de propria viata, dar nu ii poti cere altuia sa intervina in propria moarte: eutanasia ramane prohibita.

Aceasta atitudine exterioara a dreptului in raport cu constiinta departajeaza norma juridica de norma morala.
Regulile juridice sunt reguli publice. Caracterul public este un caracter essential al dreptului. Acesta nu ajunge sa existe ca atare decat prin consacrarea publica pe care o primeste, fie din partea autoritatii, fie prin uzaj social. Prezumtia care opereaza in cazul oricarei reguli de drept este ca aceasta este cunoscuta de toti. O norma nepublicata este considerata ca fiind inexistenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.