Drept parlamentar

Trimis la data: 2010-04-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_R
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitie Drept Parlamentar
Este o subramura a dreptului constitutional, care joaca un rol important in promovarea principiilor democratice, in garantarea drepturilor omului si in pastrarea nealterata a valorilor pe care se intemeiaza institutia parlamentului.
Izvoarele dreptului parlamentar - sunt Constitutia Romaniei, Legile, Tratatele, Regulamentele Camerelor.
Izvoarele materiale: - desemneaza faptul social, fortele creatoare sau factorii care configureaza dreptul.
Izvorul formal:
- are in vedere mijloacele cu ajutorul carora se exprima izvoarele materiale, forma pe care o imbraca dreptul in ansamblul normelor sale.
3.1.4. Trasaturile juridice ale mandatului parlamentar
3.1.4.1 Generalitatea mandatului parlamentar
- mandatul parlamentar este o functie publica cu care membrii camerelor parlamentare sunt investiti prin alegere si in virtutea careia fiecare parlamentar concura la exercitiul suveranitatii nationale.
- mandatul parlamentar exprima relatia paramentului cu toata natiunea, el imbracand o forma colectiva in considerarea interesului general.

3.1.4.2 Independenta mandatului parlamentar
- asigura libertatea juridica si politica de exercitare a mandatului parlamentar in conformitate cu interesul natiunii si constiinta parlamentului
- completeaza trasaturile generale ale mandatului parlamentar in sensul ca nu este posibil sa i se impuna parlamentarului o atitudine determinata.
3.1.4.3 Irevocabilitatea mandatului parlamentar
- este o protectie a independentei parlamentarului in exercitarea mandatului

- este consacrat prin articolul 67 alineatul 2 din Constitutie: "calitatea de deputat sau senator inceteaza la data intrunirii Camerelor nou alese sau in caz de demisie, pierdere a drepturilor electorale, incompatibilitate sau deces"
3.1.4.4 Protectia mandatului parlamentar
- mandatul parlamentar este ocrotit prin dispozitiile Constitutiei,
- constitutia protejeaza mandatul parlamentar in abstract (cazurile de ineligibilitate) dar si concret (inviolabilitate si indemnizatiile).

3.1.4.5 Mandatul imperativ si Mandatul reprezentativ
Deosebirea dintre aceste mandate este data de conceptiile politice si constitutionale referitoare la suveranitate si de implicatiile sale in functionarea puterilor de stat.
Mandatul imperativ
- presupune un raport juridic intre mandant si mandatar prin care mandatarul se oblige a face ceva pe seama mandantului, de la care a primit insarcinarea,

- nu numai ca este in contradictie cu indivizibilitatea suveranitatii nationale, deoarece ar presupune subordonarea parlamentului intereselor unui grup, dar este in contradictie si cu principiul deliberarii, intrucat presupune adaptarea unei decizii rezultata din directivele obligatorii numite inaintea dezbaterii si confruntarii optiunilor si a argumentelor,
- de aici rezulta ca ar avea loc sacrificarea interesului general in folosul interesului particular sau local, avand ca efect subordonarea parlamentarilor,
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.