Drept penal

Trimis la data: 2015-04-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 624
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: demon70707070
Dimensiune: 2784kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Stiinta dreptului penal, aceasta disciplina juridica infinit de complexa, este intr-o neincetata si intensa transformare. Cand se pare ca ultimul cuvant s-a spus in aceasta stiinta, abia atunci se descopera ca s-a mai nascut o perspectivaa unor noi si vaste orizonturi. Nimeni nu ar putea constata, la un moment dat, ca s-a deschis ultima perspectiva, fiindca este imposibil sa se precizeze care vor fi aspectele societatii de maine, bazele ei juridice, conceptiile si nazuintele ce o vor framanta.
Caci prin natura sa intima, ca si prin substanta sa, stiinta dreptului
penal este in cea mai stransa dependenta de aceasta infinitate de fatete ale celui mai instabil conglomerat: societatea omeneasca.
Profundele transformari social-economice pe care societatea le-a cunoscut in evolutia sa au marcat, cum era si firesc, in mod direct si evolutia dreptului. In acest context, o tendinta constanta in planul evolutiei dreptului a fost si este aparitia unor norme si institutii noi in cadrul ramurilor de drept ce formeaza sistemul dreptului.

Dreptul penal a fost determinat in evolutia sa de schimbarile produse in realitatea sociala supusa reglementarii proprii. Tinand
seama de faptul ca prin intermediul normelor, dreptul penal protejeaza in modul cel mai eficace ordinea de drept, pe cale de consecinta, ordinea sociala, se recunoaste ca aceasta ramura a dreptului reprezinta in cadrul sistemului nitar mijlocul principal de aparare a celor mai importante valori sociale.

Noile norme si institutii sunt implementate in practica judiciara in masura care sunt prevazute de Codul penal. Codul penal adoptat la 18 aprilie 2002 a iscat ideea studierii si talmacirii lui. Atat cat el a inclus institutii noi, este absolut necesara explicarea acestora celor care doresc sa le cunoasca si sa le aplice. Mai ales nu trebuie uitat un lucru, si anume ca stiinta penala de astazi deseori este in dezacord vadit cu normele in vigoare. Un manual de drept penal ar fi in acest context binevenit.

Un manual inseamna o dezvoltare de principii, bazata pe analiza acestora. Fiind mai presus de simplul comentariu, manualul contine explicatia pe larg a controverselor si discutiilor in vederea celei mai bune interpretari. Oricare ar fi principiul adoptat de legea pozitiva, oricare ar fi teoria preconizata de legiuitor, oricare
ar fi sistemul codificarii, toate acestea sunt analizate in manual, astfel incat interpretul este in masura sa afle sensul, intinderea si continutul fiecarei dispozitii de lege.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.