Drept penal - ordine de drept

Trimis la data: 2009-11-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Murgulet
Dimensiune: 54kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Vom aborda unele probleme ce ni le-am propus in titlu incepand cu prezentarea deciziei nr. 614/R/15.10 2004 a Curtii de Apel Bucuresti, data in dosarul nr. 3635/2004, la care prin notele de la subsolul paginilor in spiritul adevarului si a unei intelegeri corecte a spetei am facut unele scurte observatii si trimiteri considerate necesare.
I. < Prin incheierea de sedinta din 15 octombrie 2004, pronuntata de Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Penala, in dosarul nr.5697/2004 s-a dispus respingerea propunerii de arestare preventiva a inculpatului C.M.

Cursuri similare:

Inculpatul C.M. in perioada 1998-2001, impreuna cu inculpatul N. I., invinuitii S. E. si T. P., folosind documente false, instigand la marturie mincinoasa, la fals, uz de fals in inscrisuri sub semnatura privata , in urma unor actiuni civile la instantele judecatoresti initiate de invinuitul T. P. si sustinute de ceilalti invinuiti, respectiv inculpati, au reusit in baza unor hotarari judecatoresti sa devina proprietari ai imobilelor situate in Bucuresti, str. Sperantei nr.15, sector 2, str. Av. Radu Beller, nr.11, sector 1 si str. Sperantei nr.42, sector 2, prejudiciind Primaria Municipiului Bucuresti cu suma totala de aproximativ 20.000.000 lei , care nu a fost recuperata.

S-a sustinut in referatul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti ca in cauza sunt probe si indicii temeinice de vinovatie iar inculpatul se afla in situatiile prevazute de art.148 lit.e si h din Codul de procedura penala. Tribunalul a apreciat ca pentru a se dispune arestarea preventiva a inculpatului, trebuie sa fie intrunite conditiile prevazute de art.143 din Codul de procedura penala si sa existe probe din care sa rezulte vreunul din cazurile prevazute de art.148 Cod procedura penala.

Art.148 lit.e Cod procedura penala prevede ca "inculpatul a comis din nou o infractiune, ori din datele existente rezulta necesitatea impiedicarii savarsirii unei alte infractiuni". Temeiul sus-mentionat nu rezulta in nici un fel din actele de la dosar si din probele administrate pe parcursul urmaririi penale (declaratiile martorilor si invinuitilor, acte aflate la dosarele civile ce au facut obiectul actiunii in revendicare si revizuire, documente emise de Biroul de Carte Funciara, Primaria Municipiului Bucuresti, Cadastru, Notariate Publice si D.G.A.F.I., raportul de evaluare al imobilelor), motiv pentru care instanta l-a apreciat ca fiind o simpla speculatie.

Art.148 lit.h din Codul de procedura penala reglementeaza situatia in care "inculpatul a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata alternativ cu pedeapsa inchisorii sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe certe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica."
In ceea ce priveste indeplinirea conditiei prevazuta de art.148 lit.h Cod procedura penala, tribunalul a avut in vedere ca pentru mentinerea ordinii publice anumite infractiuni, prin gravitatea lor deosebita pot sa suscite o tulburare sociala de natura sa justifice o detentie provizorie cel putin o perioada de timp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.