Drept penal - parte generala

Trimis la data: 2010-04-18
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_A
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Consacrarea principiului legalitati in Codul Penal reprezinta o garantie a drepturilor si libertatilor omului, in sensul ca impiedica rezolvarea legi prin analogie.
Principiul umanismului - presupune ca intreaga reglementare penala trebuie sa porneasca de la interesele fundamentale ale omului; astfel sanctiunile penale pe langa functia coercitiva, indeplinesc si functia de reeducare. Potrivit legislatiei actuale, executarea unei pedepse legale, nu trebuie sa cauzeze suferinte fizice si nici sa injoseasca persoana condamnata.
Principiul egalitatii in fata legi penale - exprima regula conform careia toti indivizi din societate sunt egali in fata legi. Art 16 din Const: cetateni sunt egali in fata legi si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Nimeni nu este mai presus de lege. Egalitatea in fata legi penale functioneaza pt toti indivizii, fie in calitatea acestora de beneficiari ai ocrotiri penale, fie de destinatari ai exigentelor acesteia.

Principiul prevenirii faptelor penale - presupune intreaga reglementare penala, trebuie sa asigure prevenirea savarsiri faptelor periculoase, atat prin conformare, cat si prin constrangere, fata de cei care savarsesc astfel de fapte. Infractiunea - unicul temei al raspunderi penale, functioneaza ca o garantie a libertati persoanei intrucat fara savarsirea unei infractiuni nu se poate antrena raspunderea penala a unei persoane.

Principiul personalitatii raspunderii penale - contine regula potrivit careia, atat obligatia ce decurge dintr-o norma penala, de a avea o anumita conduita, cat si raspunderea ce decurge din necesitatea acelei obligati, revin persoanei, care nu si-a respectat obligatia savarsind fapta respectiva, ci nu alteia sau unui grup de persoane.
Principiul individualizarii sanctiunilor de drept penal - stabilirea si aplicare sanctiunilor penale (pedepse, masuri de siguranta, masuri educative) in functie de gravitatea faptei, de periculozitatea infractorului, precum si de necesitatile de indreptare a comportamentului acestuia.

S3: Rap j penal de conformare: notiunea, elemente; S4: Rap j penal de conflict
Subiectele raportului juridic penal. Atat in raportul de conformare, cat si in cel de conflict, vom intalni intotdeauna ca subiect dominant statul (titular al functiei de aparare sociala). In raportul de conflict, statul impune celuilalt subiect al rap j (persoana fizica sau j) sa suporte consecintele faptei sale (aplicarea unei sanctiuni penale). In rap de conformare, statul este cel care elaboreaza normele penale, impunandu-le in mod nedeterminat respectarea acestor norme;

astfel cel de-al doilea subiect difera in functie de tipul rap j penal. In rap de conformare destinatarul normei penale este nedeterminat. In cazul rap de conflict, destinatarul normei este un subiect determinat si poate fi atat pers fizica cat si juridica.
Continutul rap j penal - acesta este format din drepturile si obligatiile participante la acest rap juridic: in rap de conformare, dreptul statului de a elabora norme juridice cu caracter obligatoriu si obligatia destinatarului de a conforma prevederilor acestor norme;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.