Drept penal - partea generala

Trimis la data: 2010-01-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_P
Dimensiune: 56kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Respectarea exigentelor legii penale de catre marea majoritate a destinatarilor ii confera legii penale o eficienta activa. Fata de cei care savarsesc faptele interzise (infractiuni) ordinea de drept urmeaza sa se realizeze prin constrangere, iar legea penala va avea o eficienta reactiva.
Eficienta legii penale se raporteaza la anumite elemente care ii determina limitele de aplicare. Aceste elemente sunt: spatiul, timpul, persoanele si faptele.
Aplicarea legii penale in raport cu faptele savarsite pe teritoriul tarii

Cursuri similare:

Principiul teritorialitatii. Este un principiu de baza al aplicarii legii penale in spatiu, consacrat prin dispozitiile art.3 C.p.: "Legea penala se aplica infractiunilor savarsite pe teritoriul Romaniei."
Aplicarea legii penale romane infractiunilor savarsite pe teritoriul tarii este exclusiva si neconditionata, adica atat calificarea faptei ca infractiune, conditiile raspunderii penale, aplicarea sanctiunilor ca si executarea acestora se realizeaza pe baza legii penale romane, indiferent de calitatea faptuitorului (cetatean roman, cetatean strain, apatrid cu domiciliul in tara sau in strainatate).

Notiunea de teritoriu. Prin dispozitiile art. 142 C.p. s-a precizat ca: "Prin termenul de "teritoriu" din expresiile "teritoriul Romaniei" si "teritoriul tarii" se intelege intinderea de pamant si marea teritoriala cu solul, subsolul si spatiul aerian al acesteia"
In notiunea de teritoriu sunt cuprinse elementele :
a)intinderea de pamant sau suprafata terestra cuprinsa intre frontierele politico-geografice stabilite de statul nostru prin conventii cu statele vecine;

b)apele interioare, adica apele cuprinse intre frontiere ca: lacuri, balti, rauri, apele maritime din golfuri.
O clarificare importanta o adduce Legea nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al marii teritoriale, al zonei contigue si al zonei economice exclusive ale Romaniei.
c)Marea teritoriala a Romaniei;
d)Subsolul;
e)Spatiul aerian.

Infractiuni savarsite pe teritoriul tarii. Intelesul expresiei "infractiuni savarsite pe teritoriul tarii" il gasim in Codul penal art.143: "prin infractiuni savarsite pe teritoriul tarii se intelege orice infractiune comisa pe taritoriul aratat in art.143 C.p. sau pe o nava ori aeronava romana"
Prin dispozitiile art.143 alin.2 C.p. se precizeaza ca: "infractiunea se considera savarsita pe teritoriul tarii si atunci cand pe acest teritoriu, ori pe o nava ori aeronava romana s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii."

Prin aceste dispozitii se consacra criteriul zis al ubicuitatii sau al desfasurarii integrale potrivit caruia infractiunea se considera savarsita pretutindeni (termenul ubicuitate deriva din adverbul latin ubique=pretutindeni), unde s-a savarsit fie si numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infractiunii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.