Drept penal parte generala

Trimis la data: 2009-08-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Corina_Z
Dimensiune: 72kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul penal:poate fi definit ca fiind acea ramura a sist unitar de drept,format dintr-o totalit de norme juridice prin care se stabilesc faptele considerate infractiuni,felul acestora,sanctiunile ce se aplica in cazul comiterii lor si dreptul statului de a trage la rasp pen persoanele care savarsesc infractiuni,in scopul apararii valorilor sociale fundamentale.Caracteristici
- dr. penal are autonomie in raport cu celelalte ramuri de drept,reglementand un domeniu distinct de relatii sociale,respectiv cele care privesc relatiile sociale de lupta contra infractiunilor.
- dr.penal are o structura unitara,deoarece dispozitiile sale din partea generala sau din partea speciala se completeaza reciproc,neputand exista unele fara altele.

Cursuri similare:

Dr penal are un obiect propriu de reglem si anume o categorie aparte de relatii sociale,relatii create in jurul si datorita valorilor sociale a caror aparare depinde existenta si dezvoltarea societatii.
- obiect al unei ramuri de drept il constituie anumite relatii sociale care trebuie sa fie reglementate juridic.
Relatiile sociale care revin dr penal privesc activitatea sociala de lupta impotriva infractiunilor prin tragerea la rasp penala a celor ce savarsesc infractiuni.

OBIECT ial dr penal il constituie numai relatiile sociale zise"represive"sau de constrangere penala care apar numai ca urmare a savarsirii unei infractiuni;pana in momentul savarsirii infractiunii nu exista relatii sociale de aparare si deci nu pot exista raporturi de drept penal.
-normele dr penal reglem nu numai conduita destinatarilor normei penale(oamenii)dupa ce au savrsit o infractiune si au devenit infractori(raport juridic de conflict)da si conduita lor inainte si independent de savarsirea unei infractiuni(raport juridic de conformare)
SCOPUL DR PENAL:

- are ca scop apararea relatiilor impotr infractiunilor a valorilor soc.fundamentale a societatii.
SARCINILE DR PENAL
Aceste sarcini sunt:- crearea cadrului legal care sa faca posibila prevenirea savarsirii infractiunilor.
- determinarea tuturor destinatarilor normei penale sa se abtina de la o conduita neconforma legii penale.
- functia de aparare sociala se exercita de catre stat,prin organele sale specializate,iar prin prsima normei penale se iau masurile de aparare socialas pe care aceste organe de stst le iau in urma savarsirii infractiunilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.