Drept penal semestrul II

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 40
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 3
Autor: Diana Merdea
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Infractiunea este fapta prevazuta de legea penala, savarsita cu vinovatie si care prezinta pericol social. De regula, la savarsirea unei astfel de fapte participa un numar mai mare de persoane in calitate de autori, coautori, instigatori sau complici. Putem spune ca in aceste situatii avem de-a face cu institutia pluralitatii de infactori, institutie care este de mai multe feluri:

Cursuri similare:

a)pluralitate constituita- situatie in care pentru a se indeplini continutul constitutiv al unei infractiuni este necesar ca doua sau mai multe persoane sa savarseasca infractiunea respectiva (ex.: infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni);
b)pluralitatea naturala- situatie in care doua persoane savarsesc infractiunea deoarece prin natura acesteia nu se poate realiza altfel (ex: bigamia);
c)pluralitatea ocazionala sau participatia penala- situatie in care la savarsirea unei infractiuni participa mai multe persoane decat era necesar, potrivit textului de lege care reglementeaza infractiunea respectiva.

Pentru a aparea aceasta participatie penala trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
-sa se fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala;
-fapta respectiva sa intruneasca elementele constitutive ale unei infractiuni;
-la savarsirea faptei sa fi participat in calitate de autori, coautori, instigatori sau complici mai multe persoane decat era necesar pentru savarsirea infractiunii.

Participatia penala poate fi:
1.-proprie atunci cand toti participantii savarsesc fapta cu aceeasi forma de vinovatie, respectiv intentia.
- improprie atunci cand autorul sau coautorii savarsesc fapta fara intentie sau din culpa iar instigatorul sau complicele savarsesc fapta cu intentie.
2. - principala- activitatea desfasurata de catre autori sau coautori;
- secundara - activitatea desfasurata de catre instigator sau complice.

Facem precizarea ca autoratul si coautoratul sunt forme de participatie penala principala in raport cu instigarea si complicitatea iar instigarea este forma de participatie penala principala in raport cu complicitatea.

Autoratul- forma de participatie penala ce presupune participarea a doua sau mai multe persoane la savarsirea infractiunii insa una singura din aceste persoane savarsesc actiunea sau inactiunea ce constituie elementul material al laturii obiective al infractiunii, in calitate de autor.Coautoratul- presupune savarsirea concreta a actiunii sau inactiunii de catre doua sau mai multe persoane in calitate de autori. Coautoratul nu exclude insa prezenta instigatorului sau al complicelui.

Precizam ca atunci cand exista participatie proprie autorul, respectiv coautorii, savarsesc fapta cu intentie iar cand exista participatie improprie o savarsesc din culpa sau fara vinovatie ( din eroare spre exemplu).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.