Drept penal si procedura penala

Trimis la data: 2010-02-01
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 92
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: tammy_enache
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectul dreptului penal il constituie apararea relatiilor sociale in complexitatea lor. In cadrul acestor relatii, membrii societatii au indatorirea de a nu vatama sau pune in pericol prin faptele lor valorile sociale fundamentale.
Relatiile sociale au o existenta obiectiva, anterioara incalcarii legii, fie sub forma unor relatii de cooperare, fie sub forma unor relatii de conflict ce apar dupa incalcarea legii.
Dreptul penal are ca obiect relatiile de conflict ce apar intre stat, ca titular al ordinii de drept (reprezentant al societatii pentru apararea acestor valori), si infractori.
Scopul dreptului penal este prevazut in art. 1 C. pen. potrivit caruia ,,legea penala apara, impotriva infractiunilor Romania, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea, precum si intreaga ordine de drept".

Cursuri similare:

Principiile dreptului penal roman
Definitie. Acestea reprezinta totalitatea ideilor, conceptiilor si regulilor care calauzesc si strabat intregul drept penal si activitatea de lupta impotriva infractiunilor.
Caracterizare
Principiile dreptului penal roman se impart in trei categorii: fundamentale; generale; institutionale. Ele isi gasesc aplicarea in toate institutiile dreptului penal (infractiunea, raspunderea si sanctiunile).

Principiul legalitatii (Nullum crimen sine lege; Nulla poena sine lege):
- nu este un principiu specific dreptului penal, ci acesta guverneaza intreg sistemul de drept;
- a fost formulat pentru prima oara in timpul revolutiei burgheze din Franta in anul 1789;
- a fost reafirmat in 1948 in Declaratia universala a drepturilor omului;

- constituie o garantie a libertatii persoanei impotriva abuzurilor, astfel ca legea penala se aplica numai pentru faptele prevazute de aceasta;
- a fost incalcat flagrant intre anii 1948-1956, cand exista institutia analogiei;
- este consacrat expres in actualul Cod penal in art. 2, dar este completat si de art. 11;

- isi gaseste aplicarea in toate institutiile dreptului penal astfel: nullum crimen sine lege (nici o infractiune in afara legii); nulla poena sine lege (nici o sanctiune in afara legii); nullum judicium sine lege (institutia sanctiunii si a raspunderii);
- respectandu-se acest principiu, nu va fi trasa la raspundere penala persoana care nu a savarsit o infractiune si, totodata, nu va fi trasa la raspundere penala o persoana care a savarsit o fapta ce nu era prevazuta la acea vreme ca infractiune in lege.

Principiul egalitatii in fata legii penale:
- este nu numai un principiu de baza in dreptul penal, dar si un principiu constitutional prevazut in art. 16 din Constitutia Romaniei;
- subliniaza egalitatea tuturor cetatenilor in fata legii penale, indiferent de varsta, sex, rasa, culoare, apartenenta politica etc.;
- nu este prevazut in mod expres de Codul penal, dar se deduce din intreaga legislatie penala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.