Drept penal special

Trimis la data: 2010-01-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_M
Dimensiune: 83kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Definitie. Potrivit art. 155 C.p., tradarea consta in "fapta cetateanului roman sau a persoanei fara cetatenie domiciliata pe teritoriul statului roman, de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestor, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau indepenAZdenta statului, prin actiuni de provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine, ori de subminare economica sau politica a statului, ori de aservire fata de o putere straina, sau de ajutare a unei puteri straine, pentru desfasurarea unei activitatii dusmanoase impotriva sigurantei statului".

Cursuri similare:

. Obiectul juridic. Infractiunea de tradare are ca obiect juridic special relatiile sociale referitoare la unitatea, invizibilitatea, suveranitatea si independenta statului roman, atribute esentiale si de o insemnatate atat de mare incat fara ocrotirea si apararea lor nu este de conceput insasi existenta ca stat a Romaniei. Aceste atribute esentiale ale statului roman sunt prevazute in primul articol din Constitutia tarii, in care se arat ca "Romania este un stat national suveran si independent, unitar si indivizibil". Infractiunea de tradare nu are obiect material.

3. Subiect. Subiectul activ al infractiunii este circumstantiat, el neputand fi decat de o persoana care, in afara conditiilor generale cerute de lege subiectul unei infractiuni, are si calitatea speciala de cetatean roman sau de persoana fara cetatenie care domiciliaza pe teritoriul statului roman.
Calitatea speciala ceruta de lege subiectului activ trebuie sa existe in momentul savarsirii faptei. Pierderea calitatii de cetatean roman nu influenteaza existenta infractiunii, iar dobandirea acestei calitati ulterior savarsirii faptei nu atrage raspunderea penala a faptuitorului pentru infractiunea de tradare.

Subiect pasiv al infractiunii este statul roman.
Participatia penala este posibila in toate formele sale: coautorat, instigare si complicitate.
4. Latura obiectiva. Infractiunea de tradare se realizeaza, sub aspectul elementului material, prin actiunea faptuitorului de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina, ori cu agenti ai acestora.
A intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora inseamna a stabili un contact cu unul dintre acesti factori.

Nu intereseaza daca initiativa a apartinut faptuitorului sau factorului strain, daca contactul a fost stabilit de faptuitor personal sau prin intermediul altei persoane.
De asemenea, nu intereseaza daca contactul stabilit a fost sau nu urmat de realizarea unei intelegeri.
Legatura trebuie stabilita cu o putere sau o organizatie straina ori cu agenti ai acestora.

Prin putere straina trebuie sa intelegem o grupare straina constituita. Nu intereseaza daca gruparea straina este sau nu recunoscuta oficial.
Prin agent al unei puteri sau organizatii straine trebuie sa intelegem persoana care actioneaza pentru o putere sau o organizatie straina.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.