Drept penal special

Trimis la data: 2010-12-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 126
Autor: Isabela Radulescu
Dimensiune: 53kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Doctrina defineste infractiunea contra-sigurantei statului ca fiind fapta prevazuta de codul penal sau legi speciale savarsite cu vinovatie si care sunt de natura sa aduca atingere sigurantei nationale interioare si exterioare si prin aceasta fiintei statului, atributelor sale fundamentale, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului.

Cursuri similare:

Obiectul juridic generic - al infractiunilor este siguranta nationala ca valoare fundamentala si relatiile sociale care se nasc si evolueaza in jurul si in stransa legatura cu aceasta valoare.Conceptul de siguranta nationala este definit prin legea 51/ 1991 legea sigurantei nationale care prevede urmatoarele: "prin siguranta nationala a Romaniei se intelege starea de legalitate, de echilibru si stabilitate sociala, economica si politica necesara existentei si dezvoltarii statului national roman ca stat suveran unitar,

independent si indivizibil mentineri ordini de drept precum si a climatului de exercitare neingradita a drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale a cetatenilor potrivit principiilor si normelor democratice" Obiectul juridic complex - pe langa siguranta nationala, infractiunea contra-sigurantei nationale mai pot avea ca obiect integritatea corporala sau sanatatea unei persoane care are o functie deosebita in stat, sanatatea unor grupuri de persoane proprietate publica sau economia nationala.

Obiectul material - al infractiuni il gasim doar la unele din faptele incriminate.Ex: tradarea prin admitere de secrete, la atentate contra persoanelor.Subiect activ - nemijlocit poate fi orice persoana care raspunde penal cu precizarea ca la unele infractiuni trebuie sa fie cetatean roman sau apatrid cu domiciliul in Romania, la altele lucratori in domeniul sigurantei nationale.Subiect pasiv - este statul roman pentru unele din infractiunii, legea impunand existenta unor conditii.

Obiectul juridic generic - il formeaza relatiile sociale care privesc apararea persoanei privita sub totalitatea atributelor sale (viata, integritatea corporala, inviolabilitatea sexuala, libertate, demnitate). Omul ramane in societatea romaneasca valoarea sociala cea mai importanta.

Obiectul juridic special - il formeaza relatiile sociale referitoare la fiecare dintre atributele esentiale enumerate mai sus si sunt in general drepturi personale nepatrimoniale.Obiectul material - il constituie corpul victimei cu conditia sa fie in momentul savarsiri faptei.Subiectul activ - orice persoana care raspunde penal cu exceptia unor infractiuni sau agravante de infractiuni in care se cere ca subiectul activ sa fie circumstantial (calificat). Ex: subiectul activ la infractiunea de pruncucidere nu poate fi decat mama noului-nascut aflata in stare de tulburare pricinuita de nastere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.