Drept public si civil

Trimis la data: 2010-02-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Paula_M
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Norme juridice: reprezinta o regula de conduita ce permite, ordona sau persoanelor aflate intr-o situatie data sa se comporte intr-un anumit mod. Norma juridica ca o regula de conduita generala si impersonala stabilita si recunoscuta de catre stat la care respectarea e obligatorie e asigurata prin forta de constrangere a statului.

Cursuri similare:

Obligativitatea normei juridice - identitatea normei juridice consta in caracterul colectiv, la nevoie norma de drept incalcata e impusa prin forta de constrangere a statului ca un ordin obligatoriu pentru toate persoanele.Izvoarele normelor juridice: au fost diferite de la o norma la alta. In antichitate nu era un drept scris ci erau obiceiuri.
Obiceiul juridic: e un izvor de drept ori de cate ori in legea scrisa lipseste reglementarea unor relatii sociale.

Actul normativ este totalitatea normelor juridice sub toate formele.
Precedent judiciar: totalitatea hotararilor juridice prin care se interpreteaza normele juridice.
Contractul este izvor de drept pentru ca este legea partilor.
Principiile generale de drept: sunt izvoare de drept, doctrina, tratate de drept.

Actiunea normelor juridice in timp si spatiu:
Orice lege se analizeaza cu privire la durata in timp si aplicarea in spatiu. Indiferent de caracterul temporar legea se aplica pentru faptele sau actiunile ce se petrec in timpul de existenta a legii. Nu se poate aplica pentru trecut si nici pentru viitor.

Regula este ca o lege intra in vigoare la data publicarii monitorului oficial. Legea produce efecte pentru situatiile petrecute dupa intrarea in vigoare. Legea noua nu are putere retroactiva. Legea nu se adopta pentru o perioada.
O lege inceteaza odata cu iesirea din vigoare a legii. Apare o lege noua si enumera legile care se aproba.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.