Drept si acquis comunitar

Trimis la data: 2010-04-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 57
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Aura_C
Dimensiune: 170kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acquis-ul comunitar reprezinta totalitatea normelor juridice ce reglementeaza activitatea institutiilor U.E., actiunile si politicile comunitare, care consta in :
- continutul, principiile si obiectivele politice cuprinse in Tratatele originare ale Comunitatilor Europene (CECO, CEE, CEEA) si in cele ulterioare (Actul Unic European, Tratatul de la Maastricht si Tratatul de la Amsterdam);
- legislatia adoptata de catre institutiile U.E. pentru punerea in practica a prevederilor Tratatelor (regulamente, directive, decizii, opinii si recomandari);
Uniunea Europeana numara 25 state membre si 460 milioane locuitori, iar din 2007 va avea 27 de state - cu Romania si Bulgaria - si peste 490 milioane locuitori. In UE nu exista o majoritate, ci numai minoritati. In ciuda diferentelor dintre acestea, la baza intregii constructii europene a stat vointa de a lucra impreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea ca in unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decat la nivel national. Asa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate si adoptate de institutiile comunitare cu aplicabilitate pe intreg teritoriul Uniunii.

De multe ori, asfel de politici comune raspund si unui principiu fundamental al constructiei europene, acela al solidaritatii si coeziunii.
Existenta politicilor comune confera unicitate Uniunii Europene, pentru ca demonstreaza acceptarea cedarii unei parti a suveranitatii statelor membre catre institutiile europene.
Un capitol de negociere se refera la un anumit domeniu din legislatia europeana (spre exemplu agricultura sau politica regionala). Exista 31 de capitole pe care fiecare tara candidata trebuie sa le discute cu Uniunea Europeana, ele reprezentand ceea ce este cunoscut sub numele generic acquis comunitar.

Prin negocieri se urmareste ca legislatia din tara candidata sa fie armonizata cu cea europeana, adica fiecare cetatean roman sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si cei din Uniunea Europeana.
In cursul negocierilor, tara candidata (sau chiar Uniunea Europeana) poate sa ceara perioade de tranzitie (amanarea pentru o perioada limitata a aplicarii unei anumite prevederi) sau derogari (neaplicarea anumitor reglementari pe teritoriul sau).

Un capitol este "provizoriu inchis" dupa ce se ajunge la un acord comun asupra conditiilor in care tara candidata o sa adera la Uniunea Europeana.
In momentul in care toate cele 31 de capitole sunt inchise, se considera ca tara candidata a adoptat in totalitate acquis-ul comunitar si are institutiile necesare pentru aplicarea lui, conditii necesare pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.