Drept si legislatie comunitara

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 11
Autor: Ramona Enescu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Izvoarele secundare ale dreptului comunitar.Rasp: a) Regulamentul, fiind obligatoriu in toate dispozitiile sale, interzice orice aplicare incomplete. Se deosebeste si de directive, care nu leaga decat in privinta rezultatului. Prin regulament, autoritatea comunitara dispune de o putere normative completa. Regulamentul este direct aplicabil in orice stat membru, adresandu-se direct subiectelor de drept intern din statele member, deoarece contine drepturi si obligatii pentru acestea.
b)Directiva reprezinta o forma a legislatiei cu doua trepte de aplicare. Conform Tratatului CEE, "directive leaga statul membru destinatar in privinta rezultatului atins", lasand instantelor nationale competenta in ceea ce priveste formele si mijloacele.

Cursuri similare:

Rasp: Respectarea acestui principiu constituie o chestiune deosebit de importanta, care se bazeaza atat pe Conventia Europeana pentru Salvgardarea Drepturilor Omului si a libertatilor sale fundamentale, dar sip e dispozitiile constitutionale ale statelot membre. Drepturile fundamentale constituie o parte integranta a principiilor de drept a caror respectare o asigura organelle comunitare de jurisdictie si, in acest sens, Curtea de Justitie si Curtea de prima instanta se inspira din traditiile statelor si din orientarile tratatelor internationale pentru protectia drepturilor omului.

Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene s statuat ca " respectarea drepturilor omului face parte integranta din principiile generale de drept, a caror aplicare este obligatorie". S-a acceptat drptul fundamental la inviolabilitatea domiciliului, dreptul de a forma sindicate, dreptul la respectarea vietii private- toate fiind derivate din traditiile constitutionale commune ale statelor membre. Principiul respectarii drepturilor fundamentale ale omului este considerat un principiu cu valoare egala cu cea a tratatelor constitutive ale Comunitatilor cu o valoare superioara dreptului derivat.

4. Principiul respectarii dreptului la aparare.
Rasp: Acest principiu trebuie sa insoteasca procedura in fata organelor comunitare de justitie. De asemenea, respectarea sa ste necesara in cazul audierii in procedurile in care se pot impune sanctiuni, cat si in problema audierii martorilor asupra unor probleme determinate, cand aceasta a fost ceruta.Rasp: Principiul autoritatii de lucru judecat este un foarte vechi si larg acceptat principiu, care semnifica faptul ca o actiune nu poate fi judecata decat o singura data (non bis in idem).

Se pune intrebarea daca pot fi acceptate doua proceduri paralele, una a Comunitatii si alta nationala, astfel incat sa se impuna o dubla sanctiune in materie de carteluri. Acceptarea unei astfel de proceduri duale este posibila in conditiile in care faptele s-au produs pe teritoriul comunitar si procedurile au fost introduse in fata instantelor din cadrul acestuia, ca urmare a sistemului special de impartire a jurisdictiei intre Comunitate si statele membre cu privire la carteluri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.