Drept si legislatie in asistenta sociala

Trimis la data: 2010-03-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 127
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Mateescu Cosmina
Dimensiune: 225kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca ar fi sa definim sau sa caracterizam societatea noastra, acum, pe moment, fara ca nici macar sa ne punem problema criteriilor pe baza carora ar trebui sa facem o astfel de valorizare, am fi tentati sa exprimam sintagma bine cunoscuta: "suntem in faza finala a tranzitiei la economia de piata". Ei bine, vom fi, datorita acestei stari in care ne aflam, in fata unei alte dileme, din multe altele - si ne vom putea pune unele intrebari si anume: ce facem cu valorile consacrate ale umanismului socialist, cele care se refera la comportamentul social? Se vor mai ajuta oamenii intre ei, "reciproc" la nevoie? Sunt intrebari care se pot raporta numai la individ.

Cursuri similare:

In procesul socializarii, intre normele lui de conduita, pe care individul si le impune, sunt integrate si asa-numitele norme ale responsabilitatii sociale. Responsabilitatea sociala este concretizata si prin comportamentul prosocial, intentionat realizat in afara obligatiilor profesionale, orientat spre sustinerea, conservarea si promovarea valorilor sociale, fara asteptarea unei recompense externe . Un astfel de comportament poate fi caracteristic numai "tipului de personalitate altruista", a unei persoane privita in individualitatea ei, adica a unei persoane fizice .

Dar in societatea fondata pe economia de piata, pe concurenta, "egoismul este considerat normal, iar altruismul deviant" . Poate chiar aceasta ultima afirmatie ne pare si ea abrupta. Cert este ca problema muncii sociale nu o putem lasa numai in competenta unor indivizi altruisti, cu comportament prosocial, oricat de mare ar fi numarul acestora.
Oamenii sunt la nevoie datorita unor cauze . Aceste cauze trebuie identificate si inlaturate sau cel putin consecinta lor trebuie sa fie atenuata. Aceasta o pot face cel mai bine, cei pregatiti in acest sens si anume pedagogii si asistentii sociali. Pana cand asistenta sociala (si pedagogia sociala),

in noua sa acceptiune, isi va construi propria teorie, si isi va defini conceptul, acceptandu-se de fapt ca ea poarta "o denumire noua pentru o realitate veche" suntem constienti ca este nevoie ca munca sociala, intrerupta in Romania perioadei totalitariste, trebuie reluata la noi parametri calitativi, ce vor putea fi asigurati, in principal prin pregatirea in cadrul universitatilor fie de drept public, fie de drept privat. Astfel, responsabilitatea sociala (si aici ar trebui sa facem inainte de toate, deosebirea intre conceptele de societate si social, care inca mai creeaza confuzii pentru a avea un consens in privinta obiectului profesiunii de asistent social) va fi transferata, in marea parte a continutului ei, celor specializati, celor cu capacitate profesionala deplina, capacitate pe care o putem defini ca fiind "aptitudinea de a exercita un drept, de cei ce poseda acest drept, de exercitare a profesiei" .

Cunostintele profesionale ale asistentului social sunt atrase, in mare parte, din profesii ce pot fi exercitate numai de cei specializati in domeniu ca de pilda, medici, sociologi, psihologi, juristi. Varietatea, volumul cunostintelor necesar de a fi insusite in vederea exercitarii activitatilor de asistenta impun reconsiderarea notiunii de capacitate profesionala. Consideram ca pentru a califica o persoana ca dispune de capacitate profesionala deplina (intr-un anumit domeniu profesional) este necesara o analiza cu privire la existenta celor doua conditii esentiale si indispensabile, si care trebuie a fi intrunite cumulativ 1. cunostinte de specialitate;

2. vocatie profesionala. Competenta trebuie sa fie un criteriu de apreciere tehnic si moral a valorii profesionale. Transferand consideratiile de mai sus in domeniul asistentei sociale - constatam, cu titlu de notorietate, faptul ca evaluarea cunostintelor de specialitate in domeniu este in acord cu exigentele profesiei. Problema se pune cu privire la vocatia profesionala in domeniul pe care asistentul social isi va desfasura activitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.