Dreptul comertului international

Trimis la data: 2010-12-01
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 41
Autor: Andreea Popescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul comertului international este o materie pluridisciplinara sau interdisciplinara, intrucat reuneste norme juridice apartinand unor ramuri de drept diferite. Normele dreptului comertului international se aplica normelor juridice patrimoniale care prezinta caracterele: internationalitate si comercialitate. Normele dreptului comertului international sunt norme materiale, uniforme, norme de drept commercial, norme de drept civil, norme de drept procesual civil, si norme conflictuale. Intr-o anumita masura ne intereseaza la dreptul comertului international si normele de drept international public.

Cursuri similare:

Prin norme conflictuale se solutioneaza un conflict de legi in spatiu. Conflictele de legi in spatiu apar in situatia in care cu privire la un raport juridic sunt susceptibile sa se aplice cel putin 2 legi apartinand unor state diferite.

Conflictele de legi in spatiu se iveste datorita prezentei unui element de extraneitate (a unui element strain) in cadrul raportului juridic.
Elementul de extraneitate este un element strain fata de dreptul sau tara noastra. (de ex: sediul social al uneia dintre parti, locul incheierii contractului, locul executarii contractului)
Conflictele de legi in spatiu se solutioneaza cu ajutorul normelor conflictuale.

Normele conflictuale al forului (instanta de judecata sesizata cu solutionarea litigiului) arata care este legea aplicabila raportului juridic cu element de extraneitate. In situatia in care instanta sesizata este o instanta de judecata romana, norma conflictuala romana poate fi indice ca fiind aplicabila legea romana sau o lege straina.
Lex rei sitae - legea locului unde se afla bunul imobil.
Obiectul dreptului comertului international:

Dreptul comertului international are ca obiect raporturile juridice patrimoniale care prezinta caractere de comercialitate si internationalitate. Internationalitatea - character al raporturilor comertului internationale.In cele mai multe situatii internationalitatea unui raport juridic se stabileste in functie de un criteriu subiectiv (juridic) sau in functie de un criteriu obiectiv (economic).

Potrivit criteriului subiectiv sunt considerate ca fiind internationale raporturile juridice stabilite intre parti care isi au sediul sau domiciliul (resedinta) in state diferite. Criteriul subiectiv este consacrat de pilda in cuprinsul Conventiei de la Viena in 1980 asupra vanzarii internationale de marfuri.

Conform criteriului obiectiv al raportului juridic are character international in situatia in care circulatia sau schimbul bunurilor, serviciilor si valorilor intereseaza economia a cel putin 2 state. Cu alte cuvinte apreciem ca este un raport juridic international in cazul in care marfa, lucrarea sau serviciul se afla in circuit international. In legatura cu criteriul obiectiv mai putem retine ca aceasta este considerat ca fiind indeplinit in eventualitatea in care executarea contractului presupune ca marfa sau serviciu sa traverseze cel putin o frontiera.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.