Dreptul comunicarii

Trimis la data: 2010-04-29
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_T
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Libertatea de exprimare este acea libertate garantata de Constitutie prin care orice persoana fizica sau juridica inclusiv agentul media isi poate exterioriza gandurile, creatiile, opiniile, credintele sau transmite informatii prin viu grai, imagini sunete sau orice alte mijloace de acest fel.
Potrivit art. 30 din Constitutia Romaniei libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public sunt inviolabile.
Libertatea de exprimare indiferent de forma acesteia este mai mult sau mai putin limitata in functie de mediul privat sau public de exprimare precum si de consecintele acesteia.
Libertatea de exprimare in mediul public este normal sa fie limitata de libertatile celorlalti, precum si de necesitati de protectie ale interesului public, care trebuie sa fie dimensionate astfel incat sa garanteze libertatile si drepturile tuturor intr-o societate democratica.

Daca libertatea cuvantului este un mijloc eficient de participare a cetatenilor la viata societatii, precum si un mijloc de dezvoltare a constiintei civice, exprimarea opiniilor si creatiilor prin presa este partea cea mai consistenta a libertatii de exprimare.
Cenzura de orice fel este interzisa, libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii, care nu pot fi suprimate. Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului, la care Romania a aderat prin Legea nr. 30/1994, prevede la art. 10 urmatoarele:
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii ori idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Prezentul articol nu impiedica Statele sa supuna societatile de radiodifuziune, de cinematografie sau de televiziune unui regim de autorizare.

2. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati, poate fi supusa unor formalitati, conditii, restrangeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, integritatea teritoriala sau siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora, pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale sau pentru a garanta autoritatea si impartialitatea puterii judecatoresti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.