Dreptul comunicarii sociale

Trimis la data: 2009-05-21
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 75
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniela Stoica
Dimensiune: 68kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice analiza presupune definirea, implicit stabilirea unei definitii si de aceea este necesar sa facem o scurta incursiune doctrinar-juridica. Se considera ca Dreptul a aparut in Orientul antic, iar aceasta presupunere este sustinuta si dovedita de existenta codurilor de legi antice, dintre care enumeram : codul Hamurapi in Babilon, codul MU in China antica, codul MANU in India antica. In acea perioada juristii erau preocupati in special cu elaborarea si aplicarea codurilor, mai mult decat cu stabilirea definitiilor si cu aspectele de natura doctrinara.

Cursuri similare:

Aceasta atitudine o regasim si in perioada cand in Europa apar primele reglementari de tipul codurilor precum Legile lui Lycurg in Sparta, Legile lui Dracon si Solon in Statul Atena, Legea Salica la Franei, Legea celor XII Table in Roma antica. Pentru asigurarea legaturii dintre practica si teorie si intrucat dreptul pozitiv de tip etnic se afla in evolutie, avand ca fundament si ca termen de comparatie ideile, teoriile si doctrinele din filosofia greaca,

juristii romani au inceput sa formuleze definitii, cum este celebra definitie a dreptului elaborata de juristconsultul CELSUS si care se enunta : " ins est ars boni et aequi" (dreptul este arta binelui si a echitatii) ; se luau in considerare cu predilectie, valorile morale si, sub influenta doctrinelor filosofice grecesti, categoriile entice.
Pe parcursul istoric, studiind dreptul si regulile juridice, fiecare doctrina juridica a formulat definitii.

De exemplu, juristul german R von Ihering - pentru care fundamentul dreptului il reprezinta interesul legalmente protejat - defineste dreptul ca : forma in care statul isi organizeaza, prin constrangere, conditiile de viata in societate. Reputatul jurist Eugeniu Sperantia definea dreptul : un sistem deductiv de norme sociale destinate ca, printr-un maximum de justitie realizabila, sa asigure un maximum de socialitate intr-un grup determinat.

In America, autorul H.Bergman scria ca : Dreptul este unul dintre cele mai profunde concerne ale civilizatiei omului pentru ca el ofera protectia contra tiraniei si anarhiei, este unul dintre instrumentele principale ale societatii pentru conservarea libertatii si ordinii impotriva amestecului arbitrar in interesele individuale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.