Dreptul consular

Trimis la data: 2015-10-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 34
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: marian92
Dimensiune: 234kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Relatiile consulare sunt destinate ca finalitate persoanelor fizice si juridice ca subiecte de drept intern, acest lucru nealterand, insa, caracterul interstatal al acestor raporturi, care cad sub incidenta dreptului international.
Necesitatea unei asemenea activitati rezulta din diferentele existente intre sistemele juridice nationale si din interferentele care apar intre jurisdictia personala a unui stat si jurisdictia teritoriala a altui stat.
In pct. 1 al acestui articol este formulata o regula de drept international de sorginte cutumiara, si anume aceea ca stabilirea relatiilor consulare are la baza acordul statelor interesate, regula fundamentala in dreptul consular.
Stabilirea relatiilor consulare presupune in primul rand initierea acestui acord de catre unul dintre state, care notifica (aduce la cunostinta) celuilalt stat dorinta sa de a deschide un oficiu consular pe teritoriul sau.

Consimtamantul poate fi exprimat expres sau implicit.
In conformitate cu art. 2 pct.2 din Conventia de la Viena cu privire la relatiile consulare din 1963 "Consimtamantul dat pentru stabilirea de relatii diplomatice intre doua state implica, daca nu exista o indicatie contrara, consimtamantul pentru stabilirea de relatii consulare."Aceasta reglementare exprima cea de-a doua modalitate de manifestare a consimtamantului, implicita si care se realizeaza atat prin stabilirea relatiilor diplomatice, daca nu exista o indicatie contrara, cat si prin acceptul statului de resedinta ca statul trimitator sa infiinteze posturi consulare pe teritoriul sau - fapt relevat de art.

2 alin.2 al Conventiei de la Viena din 1963, care mai prevede in art. 3 alin.2 ca "Nici o dispozitie a prezentei conventii nu poate fi interpretata ca interzicand misiunii diplomatice exercitarea functiilor consulare".Relatiile consulare pot fi stabilite si intre state care nu intretin relatii diplomatice.In acest caz, relatiile consulare sunt singurele relatii oficiale cu caracter permanent intre cele doua state in cauza.In asemenea cazuri, stabilirea relatiilor consulare poate constitui baza stabilirii relatiilor diplomatice.In fine, paragraful al treilea, enunta, de asemenea, o regula de drept international general acceptata.

Conform principiului similitudinii juridice, incetarea relatiilor consulare are loc prin aceleasi procedeu prin care au fost stabilite, adica prin exprimarea consimtamantului expres de catre state.
Asta face ca, in cazul ruperii relatiilor diplomatice intre doua state, relatiile consulare sa continue a exista, daca nu a fost specificata in mod direct ruperea lor, pentru ca asa cum se prevede in alin.3 al art.2 din Conventia de la Viena din 1963: "ruperea relatiilor diplomatice nu atrage dupa sine ipso facto ruperea relatiilor consulare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.