Dreptul de mostenire

Trimis la data: 2010-04-26
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 222
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: AnaMaria_M
Dimensiune: 318kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intreaga viata a omului este cuprinsa de normele Dreptului civil - de la nastere, ba chiar de la zamislire, si pana la moarte - cu urmarile sale patrimoniale, adica mostenirea, care mai este numita si succesiune sau ereditate. Unele din aceste denumiri sunt gasite in dispozitiile legale ale codului civil sau in doctrina, acceptiunea lor fiind egala.
In dreptul civil termenul de succesiune are mai multe intelesuri:
- in inteles larg (lato sensu) el desemneaza orice transmisiune de drepturi - universala, cu titlu universal, sau cu titlu particular -, de la o persoana la alta, prin acte intre vii (inter vivos) sau pentru cauza de moarte (mortis causa);
Prin "succesiune" in inteles restrans (stricto sensu) se intelege transmisiunea pentru cauza de moarte a unui intreg patrimoniu care a apartinut unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice in viata sau persoane juridice in fiinta.
Prin "succesiune" se intelege si obiectul insusi al mostenirii, adica totalitatea drepturilor si obligatiilor cu caracter patrimonial care au apartinut defunctului si care trec la mostenitorii sai.

In intelesul sau restrans, termenul de "succesiune", precum si cel de "mostenire" si de "ereditate", desemneaza atat transmisiunea din cauza de moarte, cat si obiectul acestei transmisiuni, adica patrimoniul in totalitatea lui, fractiuni din patrimoniu sau ale unor bunuri singulare. Autori vechi reproseaza redactorilor codului civil ca "s-au ferit de a vorbi romaneste." 2. Notiunea de mostenire (succesiune)
Prin mostenire se intelege transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane in fiinta (persoane fizice, persoane juridice ori statul).

In limbaj juridic, persoana despre a carei mostenire este vorba, defunctul se mai numeste si de cujus, abreviere din formula dreptului roman is de cujus succesione agitur.
Despre mostenire, jurisconsultul roman Iulian scrie, ca ea este dobandirea intregului drept pe care l-a avut defunctul (Hereditas nihil alind est quam succesio in universum ius quod defunctus habuit)
Persoanele care dobandesc patrimoniul defunctului se numesc "mostenitori" sau "succesori", la care adaugam ca in textele codului civil se utilizeaza termenii de "erede" sau "erezi", coerezi ( de ex. art. 692, 693, 696, 699, 701 Cod civil etc.).
In cazul mostenirii testamentare, cel care disp
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.