Dreptul de proprietate

Trimis la data: 2010-12-11
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Ginescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1) Notiune si reglementare:
a) dreptul de proprietate isi are izvorul in constitutie ( art. 44 si urmatoarele ), in codul civil, si in protocolul nr. 1 aditional la conventia europeana a drepturilor omului
b) in legile proprietatii adoptate dupa 1990 si modificate in mod succesiv de mai multe ori inclusiv prin legea 427/2005.
Def : In art. 480 C.Cv : proprietatea este dreptul ce are cineva, de a se bucura si dispune de un lucru in mod exlcusiv si absolut insa, in limitele determinate de lege.

Cursuri similare:

Caracterul absolut - sensul juridic al caracterului absolut nu poate fi inteles decat prin raportarea la limitele sale, limite generate, fie de interese generale social-economice fie de existenta unor proprietari invecinati. Strans legat de acest caracter, este declararea sa ca inviolabil ( art. 138 din Constitutie )Caracterul exclusiv este singurul care confera titularului sau, exercitarea concomitenta celor trei atribute. El poate fi limitat in cazul dezmembramintelor dreptului de proprietate.

Caracterul perpetu - dreptul de proprietate are o durata nelimitata si nu se pierde prin neuz. El dureaza atata timp cat dureaza bunul la care se refera, indiferent deschimbarile succesive ale titularilor saiLimitele exercitarii dreptului de proprietate
Continutul si limitele dreptului sunt numai cele stabilite de lege si reprezinta fie, restrangeri normale ale unora din atributele dreptului de proprietate impuse de interesele generale ale societatii, fie restrangeri exceptionale care uneori conduc chiar la pierderea dreptului de proprietate de catre titular prin exproprierea pentru cauza de utilitate publica.

Conform Constitutiei, prin lege pot fi aduse anumite ingradiri exercitarii dreptului de proprietate, fara insa, ca el sa fie anihilat, iar legile respective trebuie sa aiba caracter organic.
Restrictiile vizeaza :inalienabilitatea unor bunuri. Nu pot face obiectul unor acte juridice translative de proprietate, terenurile care nu se afla in circuitul civil. Regula este instituita de C.Cv, legea 213/1998. Legea instituie incapacitati de a dispune, de a primi sau de a incheia acte juridice ( incapacitati in materie de vanzare-cumparare )
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.