Dreptul de proprietate publica

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Adran fintescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In afara constitutiei romaniei, principiul legal ce reglementeaza dreptul de proprietate publica este legea 213/1998 privind regimul juridic al proprietatii publice. Principalele criterii folosite pentru determinarea bunurilor ce alcatuiesc proprietatea publica le regasim in constitutia romaniei (art. 135) si in legea 213/1998. Def : Proprietatea publica este acel drept subiectiv civil care apartine statului sau unitatilor sale administrativ-teritoriale, asupra bunurilor care fie, prin natura lor, fie printr-o dispozitie speciala a legii, sunt de uz si de utilitate publica.

Cursuri similare:

Din definitie si din dispozitiile legale, rezulta ca subiectele acestui drept sunt statul, unitatile administrativ-teritoriale (comuna, orasul, municipiul si judetul). Statul este subiect al dreptului de proprietate publica, asupra bunurilor din domeniul public de interes national, iar unitatile administrativ-teritoriale, asupra bunurilor din domeniul public de interes local. Nici un alt subiect de drept public sau de drept privat, nu poate fi titular al dreptului de proprietate asupra bunurilor din domeniul public.

Imprejurarea ca persoana juridica de drept public primeste in administrare bunuri din domeniul public, sau ca altor persoane juridice le sunt concesionate asemenea bunuri, nu poate sa duca la o alta concluzie pentru ca, aceste subiecte de drept dobandesc la randul lor un drept real propriu de administrare sau de concesiune care insa, nu se confunda cu dreptul de proprietate ci reprezinta doar modalitati specifice de exercitare a dreptului de proprietate publica.

Bunuri ce formeaza obiectul proprietatii publice. Putem determina aceste bunuri, prin aplicarea celor doua criterii amintite (natura bunurilor sau destinatia acestora stabilita de lege). Consitutia enumera bunurile care fac obiectul exclusiv al proprietatii publice : bogatiile subsolului, cai de comunicatii, spatiul aerian, ape cu potential energetic etc. Enumerarea nu este exclusiva in sensul ca, pot forma obiectul exclusiv al drpetului de proprietate publica si alte bunuri stabilite de lege.

Legea 213/1998 dispune ca : domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute de constitutie, din cele stabilite prin anexa ce face parte integranta din lege precum si, din orice alte bunuri care, prin natura lor, sunt de uz sau de interes public. Anexa la legea 213 cuprinde liste separate de bunuri ce fac parte din domeniul public al statului, din domeniul public judetean si din domeniul public local. Actele normative in domeniu, delimiteaza proprietatea publica a statului de cea a unitatilor administrativ-teritoriale.

In ce priveste domeniul public al statului, el este alcatuit din bunurile aratate in constitutie si in legea 213, precum si, din alte bunuri de uz sau de interes public national declarate ca atare prin lege. Domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale este practic, dat de celelalte bunuri care fac obiect al proprietatii poublice daca acestea nu sunt declarate prin lege ca fiind de uz sau interes public national.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.