Dreptul european al concurentei

Trimis la data: 2009-07-07
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Melissa Oprescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sens generic prin concurenta sau competitie se intelege o intrecere intre cel putin 2 persoane fizice sau juridice, care trebuie sa desfasoare activitatii similare si sa aiba acelasi tel comun. Regulile impuse si acceptate in viata normala sau de toate zilele sunt transferate si in domeniul comercial/economic.
Concurenta in sens comercial si economic inseamna lupta dusa atat pe plan intern, cat si international, intre agentii economici pe de-o parte, intre acestia si comercianti sau numai intre comercianti in scopul realizari de profituri cat mai mari, ca urmare acaparari unor segmente tot mai largi de piata si in consecinta a sporiri volumului de afaceri.

Cursuri similare:

Raporturile juridice sunt acele raporturi determinate de existenta relatiilor sociale din diferite domenii si care se formeaza pe baza normelor juridice in vigoare si in care participantii sau subiectii apar ca titulari de drepturi si obligati reciproce si a caror realizare este asigurata atat prin comportamentul acestora, cat si prin masuri juridice impuse.

Dpdv al concurentei trebuie avut in vedere relatiile ce se nasc si se dezvolta in activitatea economica si comerciala, care pot avea caracter public sau privat.Dpdv al concurentei: acel rap prin care relatiile sociale patrimoniale sau nepatrimoniale din sfera economica a productiei, a distributiei sau a consumului de marfuri sau servicii sunt reglementate prin norme ce tin de dreptul concurentei si care cuprind drepturi si obligatii corelative ale subiectilor acestui raport.

In cadrul unui raport juridic trebuie sa existe cel putin 2 subiectii, care au drepturi si obligatii corelative, care trebuie sa-si desfasoare activitatea potrivit normelor aflate in vigoare. Pe piata nu pot participa orice persoane fizice sau juridice, pot participa doar cei ce indeplinesc conditiile prevazute de lege.In dr european al concurentei subiectii rap j sunt intreprinderile; in jurisprudenta Curti Europene de Justitie, intreprinderea poate fi o pers f sau j cu orice forma de organizare, capabila sa actioneze prin productia de bunuri, prin comert sau investitii pe piata interna si intr-un cadru concurential normal.

Tot potrivit Curti Europene de Justitie, nu are relevanta, forma juridica prin care se desf activitatea acestor intreprinderi si nici modul de finantare, ori dac realizeaza sau nu profit.
Prin interpretarea dispozitiilor art 81 din Tratatul de constituire al comunitati europene, incheiat la 15 martie 1957 de la Roma, pot fi considerate intreprinderi, urmatoarele entitati:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.