Dreptul european al muncii

Trimis la data: 2010-04-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_P
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tratatul de la Roma a prevazut cu caracter declarativ principalul obiectiv al comunitatii, ameliorarea conditiilor de viata si de angajare. Cele cateva reglementari din domeniul social pe care le continea tratatul, nu erau suficiente pentru a pune bazele unei politici sociale de ansamblu.
Ar. 118 din Tratat conferea Comisiei Comunitatii Europene misiunea de a promova o colaborare intre statele membre in domeniul social, in special in materie de angajare, formare profesionala, igiena a muncii si drept sindical.
Un pas important in domeniul social si al politicii sociale - 1988 - in momentul in care in cadrul Tratatului de la Roma a fost instituit Fondul Social European. Scopul sau este in principal de a contribui la combaterea somajului, in special a somajului de lunga durata a tinerilor si la ajutorarea regiunilor defavorizate.
Prin Actul Unic European au fost conferite Comunitatii competente noi in domeniul social. A fost prevazuta in acest moment o procedura mai usoara pentru adoptarea deciziilor in domeniul dreptului social. Pana in acel moment, in acest domeniu, deciziile erau luate cu respectarea conditiei unanimitatii voturilor in cadrul Consiliului de Ministri. Din acest moment, Comisia a fost indreptatita sa adopte cu majoritate calificata diferitele decizii in domeniul dreptului social, in special in materie de: conditii de munca, securitate si sanatate a lucratorilor.

Tot in acest moment a fost consacrat si promovat principiul dialogului social si al raporturilor conventionale dintre partenerii sociali. A fost preluata de la nivelul statelor o regula care reglementeaza raporturile de munca prin conventii colective.In decembrie 1989 a fost adoptata Carta comunitara a drepturilor sociale fundamentale ale lucratorilor. Ea a imbracat haina unei declaratii solemne (caracter declarativ). Ea a fost adoptata si declarata cu scopul de a insoti realizarea pietei comune. Statele membre se angajeaza sa respecte urmatoarele principii:

Normele din domeniul dreptului social sunt elaborate de institutii ale U.E. O trasatura comuna a acestor institutii constatata la nivel european in domeniul dreptului social, este ca in compunerea lor intra reprezentanti ai angajatorilor si ai lucratorilor. Un astfel de organ este Comitetul Economic si Social - organ alcatuit din reprezentanti ai producatorilor, agricultorilor, transportatorilor si ai lucratorilor. Este un organism consultat de Comisie sau Consiliu in exercitarea atributiilor pe care aceste institutii le au. Comitetul Economic si Social poate emite de la sine avize.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.