Dreptul in Dacia, provincie romana

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.99 / 10
Downloads: 156
Autor: Florin Boloz
Dimensiune: 15kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Constatam ca dreptul in Dacia are un puternic caracter statutar. Datorite categoriei de persoane care locuiau provincia.Astfel, cetatenii romani care au colonizat Dacia se bucurau ca si la Roman de plenitudinea drepturilor civile si politice cu exceptia dreptului de proprietate quiritara asupra pamantului care nu putea fi exercitat decat in coloniile care se bucurau de fictiunea lui ius italicum.Latinii erau o categorie intermediara intre cetateni si peregrine. Eui aveau doar o parte din drepturile rezervate cetatenilor romani si trebuie mentionat ca sunt o categorie juridica in scadere, pe masura ce se manifesta tendinta de generalizare a cetatenilor romani.

Cursuri similare:

Datorita faptului ca uzucapio era o institutie a dreptului civl, a fost creata in dreptul gintilior prescriptio longi temporis, care presupunea un termen de 10 ani intre prezenti si 20 de ani intre absenti si avea un efect extinctiv.In vremea imparatului Constantin cel Mare a fost creata prescriptio longisimus temporis cu termen de 40 de ani care e fost redus la 30 de ani in vremea lui Teodosie al II-lea si care se aplica inclusiv bunurilor imperiale si ale bisericii, avand tot un efect extinctiv.

Sfantul imparat Justinian a desfiintat distinctia dintre fondurile italice si provinciale si a unificat regimul lui uzucapio si a prescris longi temporis astfel:-bunurile mobile erau dobandite cu titlu de proprietate in termen de 3 ani prin uzucapiune -bunurile imobile erau dobandite in 10 sau 20 de ani prin prescriptio longi temporis.
Era nevoie de just titlu si de buna-credina iar prescriptia avea caracter achizitiv.

Proprietatea peregrina se aplica celorlalte bunuri mai putin pamantul si era aparata prin actiune, dupa modelul dreptului civil roman suprimandu-se si sintagma "ex iure quiritium" sau adaugandu-se fictiunea cetateniei.In materia casatoriei peregrinii puteau incheia casatorii intre ei,era cunoscuta de asemenea institutia tutelei si cea a adoptiunii fraterne,care a stat la baza institutiei infratirii din dreptul feudal.

Erau cunoscute si casatoriile dintre cetatenii romani si peregrini.insa acestea nefiind valabile conform dreptului civil roman,care cerea ca ambii soti sa aiba cetatenie romana, tatal nu dobandea puterea parinteasca (patria potestas) asupra copiilor si nu se produceau efectele in materia succesiunii.

In ceea ce priveste succesiunile, peregrinii puteau presta in forma orala testament cunoscut mai taryiu in feudalism sub numele de testament cu limba de moarte. De asemenea, peregrinii aveau testament in factio pasiva si puteau veni la succesiunea cetatenilor romani.
In materia obligatiitor ne aflam in fata unui sistem de drept original creat prin intrepatrunderea elementelor din dreptul roman cu cele ale cutumei locale. Ilustrative in aceasta materie sunt tripticele din Transilvania.

Tripticele din Transilvania au fost descoperite intre anii 1786-1855 la Rosia Montana pe numele latinesc Alburnus Maior, intr-o mina de aur. Au fost studiate cu interes de istorici, filologi si juristi din intreaga lum, fiind un document foarte important al Antichitatii. Astfel de triptice au mai fost descoperite la Pompei. Istoricul si romanistul german Theodor Mommsen a cercetat indeaproape tablitele si a incercat sa faca un istoric al lor, plecand de la faptul ca ultimul act din triptice este datat la 29 mai 167 d.Hr.

La acea epoca romanii se aflau in razboi cu marcomanii, de aceea, istoricul Mommsen a considerat ca satul a fost parasit din cauza luptelor, ca satenii au ascuns actele continute in trptice si alte bunuri valoroase in mina si ca nu s-au mai intors in satul lor. Avand in vedere insa ca in acea perioada Dacia era organizata ca provincie romana si ca pt. romani de cel mai mare interes era exploatarea minelor de aur este mai realist sa presupunem ca o singura persoana a ascuns actele si ca ea nu s-a mai intors.

Tripticele se prezuma sub forma a 3 tablite de brad legate la cotor sub forma de carte, fetele interioare fiin scobite, in scobitura s-a aplicat un strat de ceara pe care s-a scris cursiv cu un varf ascutit. Textul fiecarui act este scris de doua ori,prima data in interiorul primelor doua tablite care sunt legate separat si sigilate cu sigiliile martorilor, text care se cheama scriptura interior si a doua oara este scris pe fata exterioara a tablitei din mijloc si pe fata interioara a celei de-a treia tablite care este lasata libera, text care se cheama scriptura exterior.

Aceasta din urma putea fi consultata oricand de parti, iar scriptura interior era desigilata si facea dovada numai in instante. Dintre cele 24 de tablite descoperite numai 14 au putut fi citite. Acestea contin 4 contracte de vanzare, 3 contracte de munca, 2 contracte de imprumut, 1 contract de societate, 1 contract de depozit, 1 proces verbal de desfiintare a unei asociatii funerare, lista pentru cheltuielile unui banchet si obligatiile unei persoane de a plati o datorie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.