Dreptul mediului

Trimis la data: 2009-07-20
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: MArtin Alexa
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul reprezinta ansamblul de elemente al Terrei (aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferei, substantele organice si anorganice, fiintele vii, sistemele interactiune, ansamblul de conditii si bunastarea vietii omului, elementele culturale, monumentele istorice si elementele spirituale care influenteaza viata omului-definitie conform art.2 OUG 195/2005 privind protectia mediului . Intra in categoria de mediu energia, vibratiile, caldura, etc. In Romania prima norma de drept a mediului a fost Codul Silvic din 1981. 40% din legislatia comunitara este constituita din directive, regulamente, etc in materia protectiei mediului.

Cursuri similare:

Dreptul mediului reprezinta ansamblul normelor juridice avand drept obiect relatiile sociale privind protectia, conservarea si ameliorarea mediului inconjurator. Toate aceste norme sunt edictate in vederea asigurarii dezvoltarii durabile a mediului. Dezvoltarea durabila este acea dezvoltare care permite generatiilor prezente sa-si satisfaca nevoile actuale fara a pune in pericol posibilitatea generatiilor viitoare de a satisface propriile nevoi. Protectia mediului inconjurator este considerata un obiectiv de interes major pentru societate, prin urmare normele de dreptul mediului sunt norme imperative iar relatia dintre subiectii care participa in raporturile juridice de dreptul mediului este una de subordonare.

In aceasta relatie subiectul activ este intotdeauna o institutie publica care fie dicteaza norme, fie controleaza si obliga subiectul pasiv la luarea de masuri in vederea prevenirii, ameliorarii sau refacerii mediului inconjurator. Subiectul pasiv poate fi orice persoana fizica sau juridica, publica sau privata. Normele de dreptul mediului au drept scop principal prevenirea unor eventuale daune sau ameliorarea acestora si numai in mod exceptional au caracter sanctionator.

Cele mai multe norme reglemeteaza conduita persoanei fizice sau juridice, instituind obligatii de a face sau a nu face (ex :obtinerea autorizatiei de mediu inainte de inceperea activitatii sau a autorizatiei integrate de mediu, luarea de masuri preventive precum depozitarea deseurilor periculoase si a rezidurilor pe platforme special amenajate, etc.). In caz de incalcare a acestora sunt prevazute contraventii si infractiuni . De exemplu :
-desfasurarea unei activitati comerciale supuse autorizarii din punct de vedere al protectiei mediului fara obtinerea autorizatiei de mediu reprezinta contraventie;

-continuarea activitatii comerciale dupa suspendarea autorizatiei de mediu sau retragerea acesteia reprezinta infractiune;
-vanarea speciilor rare de animale sau vanatoarea in afara sezonului reprezinta infractiune respectiv contraventie;
-transmiterea intentionata de boli la animale si oameni reprezinta conform codului penal infractiune.
Normele de mediu consacra o justitie de mediu bazata pe echitatea intre oameni, intre specii si intre generatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.