Dreptul mediului

Trimis la data: 2013-06-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 100
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: mihneacuzino
Dimensiune: 691kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Noiunea de mediu, noiune cameleon, cum este caracterizat de Michel Prieur1, cunoate nenumrate valene i este folosit cu inelesuri mai mult sau mai puin diferite in numeroasele medii ale societii umane.Oamenii de tiin, economitii, juritii, politicienii, slujitorii artelor, sensibilizai de importana covaritoare a imperativului de protecie a mediului i a resurselor naturale, reliefeaz anumite aspecte ale mediului, care, de fapt, este unic.

Cursuri similare:

Termenul de mediu rmane, totui, o noiune general, dificil de sintetizat intr-o definiie care s satisfac pe toat lumea.Exist, ins, in mod obinuit, dou sensuri diferite pe care le imbrac expresia "mediul".
O prim accepiune, izvorat din tiinele naturii i aplicat societii umane, deci o abordare ecologic (ansamblul de elemente i echilibre de facto care condiioneaz viaa unui grup biologic); cealalt accepiune, care este datorat limbajului arhitecilor i urbanitilor i care se refer la zona de contact intre spaiul construit i mediul natural (deci intre spaiul artificial i cel natural).

Aceste dou accepiuni ale noiunii de mediu nu las, desigur, indiferent calificarea sa din punct de vedere juridic. Aadar, pan in prezent nu putem afirma c mediul se bucur de o calificare juridic sau de un statut juridic unanim acceptat. Creaie a doctrinei, a jurisprudenei i a reglementrilor juridice convenionale sau legale, noiunea de mediu cunoate o relativ varietate i inregistreaz, totodat, o evoluie.

Astfel, pentru Comunitile europene mediul reprezint ansamblul elementelor care, in complexitatea relaiilor lor, constituie cadrul, ambiana i condiiile vieii oamenilor, astfel cum exist sau cum sunt percepute2.Subliniind caracterul dinamic al dispoziiilor legislative (dreptul pozitiv), trebuie spunem in eviden atat rolul doctrinei in fundamentarea noiunii, cat i rolul creator al jurisprudenei, care au contribuit la definirea mediului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.