Dreptul mediului dupa Legislatia Republicii Moldova

Trimis la data: 2009-10-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 163
Nota: 9.86 / 10
Downloads: 0
Autor: Lia Manolache
Dimensiune: 185kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tot mai des in discutiile cetatenilor, in discursurile mass-media, in rapoartele guvernamentale sint abordate problemele ce apar in societate in urma declansarii crizei ecologice si amplificarea efectelor ei. Apare aceasta fara indoiala in contextul caracterului ,,transformator al numeroaselor forme de poluare", avind rezonanta cit pe plan national, atit si international.
Sarcina unica care este pusa consta in solutionarea problemei privind evitarea poluarii si mentinerii echilibrului ecologic.
Evident un rol aparte in rezolvarea acestei probleme ii revine justitiei, care este una dintre formele fundamentale ale activitatii statului, menita sa aplice normele juridice, instaurind si supraveghind ordinea in societate, cu atit mai mult cu cit vicierea mediului este o consecinta a activitatii umane.

Cursuri similare:

Mediul inconjurator reprezinta simultan conditie si mijloc de asigurare a vietii umane. Intre acestea, pot fi distinse forme ecologice si economice de interactiune. Omul nu doar foloseste anumite resurse naturale, ci si le modifica substantial, in vederea satisfacerii necesitatilor sale. Astfel, in decursul istoriei civilizatiei umane au fost taiate 2/3 din paduri, au disparut mai mult de 200 specii de animale si plante. Rezervele de oxigen in atmosfera s-au redus cu 10 mlrd. t., au degradat aproximativ 200 mln. ha de pamint fertil. Anual, 16 000 ha de pamint se transforma in pustiu, dispare cite o specie de animale si plante.

In acelasi timp, populatia Pamintului a depasit cifra de 6,2 mlrd. oameni si creste in fiecare minut cu 150 oameni, aproximativ - 80 mln. oameni pe an. Dar, in fiecare 24 ore, din cauza foametei, mor mai mult de 1000 copii. Aproximativ 1 mlrd. oameni permanent sufera de foame. Din cauza lipsei apei potabile sufera 2 mlrd. oameni. Numai in ultimii 30 ani omenirea a utilizat aproximativ 20% din resursele naturale ale Pamintului.

Bunaoara, daca e sa pornim de la etimologia cuvintului ,,poluare", care inseamna murdarire, pingarire, notiunea reda rezultatul (efectele), dar nu obiectele care l-au provocat. Adica se presupune posibilitatea poluarii si prin activitati, ce in conditii normale, nu provoaca efecte negative. De exemplu, presupunem ca o minte luminoasa a inventat un mecanism care prin sinteza obtine din CO2 oxigen si carbon, ca rezultat in atmosfera se mareste concentratia de O2 , fapt ce duce la o incalcare a echilibrului ecologic, ceea ce constituie un efect negativ.

Starea de poluare este determinata de prezenta sau lipsa poluantului care aflat in mediu in cantitati ce depasesc limita de toleranta a uneia sau a mai multor specii de vietuitoare, impiedica inmultirea sau dezvoltarea normala a acestora printr-o actiune nociva. Cu cit diferenta dintre concentratia poluantului in mediu si limita de toleranta este mai mare, cu atit poluantul se considera mai periculos.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.