Dreptul muncii

Trimis la data: 2009-09-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 98
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Barlogea
Dimensiune: 115kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dreptul muncii, in acceptiunea sa de ramura de drept, reprezinta ansamblul normelor juridice prin care sunt reglementate raporturile juridice individuale si colective de munca, avand ca izvor (temei al nasterii, desfasurarii si incetarii lor) contractele individuale de munca si contractele colective de munca incheiate intre angajatori si salariati.

Cursuri similare:

Dreptul muncii reprezinta o ramura de drept de sine-statatoare, autonoma in cadrul sistemului dreptului roman. Caracterul autonom al dreptului muncii este determinat de obiectul sau specific de reglementare, compus dintr-un grup de relatii sociale avand trasaturi proprii - relatiile sociale de munca generate de incheierea contractului individuale de munca si a contractului colectiv de munca.
In ansamblul sistemului de drept, reglementarile de drept al muncii se completeaza cu cele de drept civil (art. 295 alin. 1 din Codul muncii), care reprezinta asadar drept comun pentru dreptul muncii.

La randul lor, normele de drept al muncii constituie drept comun pentru alte reglementari - referitoare la anumite categorii de raporturi de munca - asa cum este Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.Prestarea muncii se realizeaza in cadrul unor raporturi sociale care, odata reglementate prin norme de drept, devin, de regula, raporturi juridice de munca. Din perspectiva stabilirii obiectului dreptului muncii, se poate considera ca munca se presteaza:

Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabiAZlitaAZtilor stabilite de lege, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome. Sfera functiilor publice se stabileste prin act normativ, inclusiv prin hotarare a Guvernului, neputand sa opereze o extindere a acesteia pe cale de interpretare juridica. O functie publica poate fi ocupata numai de un functionar sau, altfel spus, o persoana devine functionar public numai daca ocupa o functie publica.

Regimul juridic de drept comun aplicabil functionarilor publici este in cea mai mare parte similar (ca institutii juridice) cu cel al salariatilor. Reglementarile speciale pentru functionarii publici se aseamana, la randul lor, cu statutele de personal pentru diverse categorii de salariati. Componenta legala a regimului aplicabil functioAZnarului public se regaseste si in cazul salariatilor. SimiAZlitudinile sunt normale deoarece raporturile de serviciu ale functionaAZrilor publici se plaseaza in zona de interferenta dintre dreptul muncii si dreptul public (in principal, dreptul administrativ).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.