Dreptul muncii

Trimis la data: 2009-05-05
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_G
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Intre salariat si angajator se incheie un contract de munca si se naste in consecinta un raport juridic de munca. Intre functionarul public si autoritatea sau institutia publica se incheie un contract administrativ si se naste tot un raport juridic de munca denumit raport de functie publica. Intre salariati si angajator se incheie si un contract colectiv nascandu-se un raport colectiv de munca.
Intre fucntionarii publici si autoritatea publica se incheie un acord colectiv nascandu-se un raport colectiv de munca.
Dreptul muncii se ocupa de analiza normelor juridice care reglementeaza raporturile individuale si de munca ale salariatilor.

Cursuri similare:

O parte a dreptului administrativ se ocupa cu acordurile de munca de functie publica ale functionarilor publici. Intre cele doua categorii de norme juridice exista urmatorul raport legea 188/99 privind statutul fucntionarilor publici, se completeaza daca este necesar cu normele codului muncii asadar legislatia muncii reprezinta dreptul comun pentru dreptul functiei publice. Daca in dreptul muncii exista o lacuna se merge ca drept comun la dreptul civil. Daca exista o lacuna in dreptul functiei publice se merge la dreptul muncii si daca nici asa nu se poate rezolva se merge la dreptul civil.

Si alte categorii de persoane se afla in raport juridic de munca: demnitarii, magistratii, membrii cooperatori dar ele nu lucreaza in subordinea unei alte persoane. In timp ce salariatul lucreaza in subordinea angajatorului iar functionarii publici in subordinea autoritatiilor institutiilor publice.
Liber profesionistii: avocatii, medicii, arhitectii, expertii contabili si contabilii autorizati s.a. nu lucreaza in subordinea nimanui si nu au un raport de munca. Ei lucreaza pentru un client(pacient) pe baza unui contract civil.

Situatia salariatilor este reglementata de codul si legislatia muncii in situatia functionarilor publici de legea 188/99 statutul functionarilor publici si statute speciale pe baza ei.
Functionarii publici au cele mai mari similitudini cu salaratii si raportul lor de munca se naste pe baza unui contract , si ei sunt subordonati, pot fi delegati sau detasati, si incetarea raportului de functie publica este similara cu incetarea contractului de munca.
De aceea se sustine ca analiza functionarilor publici ar trebui facuta nu in drept administrativ ci in dreptul muncii. Este o opinie anticipativa dar prematura.

In realitate este esential ca ramanand in dreptul muncii si respectiv in dreptul administrativ analiza sa se realizeze in mod comparativ intre salariat si functionar public.
Celelalte categorii de raporturi juridice nu sunt realizate in prezent de nici o ramura de drept de sine statator. De aceea se sustine ca toate aceste raporturi juridice de munca ar trebui sa fie intr-o ramura noua denumita a dreptului profesional.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.