Dreptul muncii si protectiei sociale 2

Trimis la data: 2010-08-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorina Nae
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Termenul de munca. Din punct de vedere al originii teremnului de munca acesta provine din limba slavona "monka" si poate avea mai multe sensuri. Primul si cel mai important sens este cel de "Activitate fizica sau intelectuala indreptata spre a crea bunuri materiale si spirituale", un al doilea sens este cel de ocupatie sau indeletnicire. Un alt sens este atribuit termenului de munca este aecel de tortura "supus la munci". Termenul de munca, asociat cu teremenul "silnica" desemna si o pedeapsa aplicata in cazul comiterii unor infractiuni.

Cursuri similare:

Din punct de vedere al ariei de acoperire a notiunea de "dreptul muncii" acesta priveste doar relatiile sociale, reglementate de lege, stabilite intre o persoana fizica care presteaza o activitate remunerata sub autoritatea si in favoarea altei persoane fizice sau juridice. Per a contrario rezulta ca in sfera de cuprindere a notiunii de dreptul muncii nu intra munca independenta (AF, PF etc. Toate persoanele care nu sunt legate de un agajator printr-un contract individual de munca sau orice alt instrument juridic care da nastere la un raport angajat/angajator) sau a liber profesionistilor, ci doar munca subordonata.

Munca - definitie: Munca reprezinta activitatea umana specifica - manuala si/sau intelectuala prin care oamenii isi utilizeaza aptitudinile lor (fizice si intelectuale) in scopul producerii bunurilor cerute de satisfacerea trebuintelor lor. Prestarea muncii se face in cadrul unor raporturi juridice de munca. Definitia dreptului muncii, acea ramura de drept, alcatuita din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile de munca (individuale sau colective) sub toate aspectele lor, conflictele de munca, atributiile structurilor sindicale si patronale, precum si controlul aplicarii legislatiei muncii.

Obiectul dreptului muncii este constituit deci din raporturile juridice de munca. Obiectul dreptului muncii nu priveste insa in mod exclusiv si stricit doar raporturile de munca ci si asa zisele raporturi conexe - formarea profesionala, organizatiile porfesionale, securitatea si sanatatea in munca etc. Raporturile juridice de munca sunt relatii sociale reglementate prin lege, care iau nastere intre o persoana fizica, pe de o parte si o persoana juridica pe de alta parte (SC sau institutie bugetara), ca urmare a prestarii unei munci de catre prima persoana in folosul celei de a doua persoane, care, la randul ei se obliga sa o remunereze si sa creeze conditiile necesare prestarii acelei munci.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.